V četrtek bo vlada odločala o tem, ali podaljšati ukrep subvencioniranja čakanja na delo v sklopu četrtega protikorona paketa še za mesec dni. Obrtniki in podjetniki si tega seveda želijo in pozivajo k podaljšanju celo do konca leta. Več Erna Strniša.

Obrtniki upajo vsaj na pomoč za prizadete panoge

V četrtek bo vlada odločala o tem, ali podaljšati ukrep subvencioniranja čakanja na delo v sklopu četrtega protikorona paketa še za mesec dni. Obrtniki in podjetniki si tega seveda želijo in pozivajo k podaljšanju celo do konca leta. Kljub temu, da množičnega zapiranja ni več, se številna podjetja namreč še niso pobrala. Predsednik sekcije za promet obrtne zbornice Peter Pišek:

»Absolutno je treba turizmu najti neka sredstva, podaljšati možnost čakanja na delo. Tu so specifike, tu so turizem, promet, prireditve, hotelirji, glasbeniki, ozvočevalci in še kdo.«

Minister za delo Janez Cigler Kralj ne izključuje možnosti, da bi vlada pomagala tem panogam, a bolj verjetno je podaljšanje ukrepa do le konca meseca, saj za to ni treba spreminjati zakonodaje. Sicer pa si minister želi, da bi se delodajalci v večji meri poslužili subvencioniranja skrajšanega delovnega časa:

»Je nizka številka zaposlenih na skrajšanem delovnem času, za katerega sem z ekipo želel, da bi bil nosilni ukrep te jeseni za trg dela. Sem razmišljal in se osebno bolj nagibal k temu, da ne bi še za en mesec podaljšali čakanja.«

Erna Strniša