Posledice pandemije covida 19 se močno poznajo tudi v turizmu na avstrijskem Koroškem. Zasedenost nastanitvenih kapacitet je nekoliko boljša v večjih turističnih središčih. Tako je trenutno največ gostov ob Vrbskem jezeru, nekoliko manj pa denimo na turističnih točkah, kot je cerkev Gospe Svete na Gosposvetskem polju. Petra Kos Gnamuš

Posledice pandemije covida 19 se močno poznajo tudi v turizmu na avstrijskem Koroškem.

Turizem trenutno cveti v Vrbi ob Vrbskem jezeru. Tam so hoteli skoraj popolnoma zasedeni. Podpredsednik avstrijskega hotelirskega združenja Anton Wrann je še pred dvema mesecema ocenjeval, da bo turizem utrpel veliko škodo, a je danes veliko bolj optimističen.

"Zelo smo zadovoljni z zasedenostjo. Goste pritegnejo akcije, ki jih imamo, skrbimo tudi za preventivne ukrepe, od 21. do 2 ure zjutraj morajo gostje na javnih mestih nositi maske, z ukrepi so zadovoljni."

Veliko obiskovalcev, kljub temu, da so sezono pričeli veliko bolj pozno, kot so načrtovali, imajo v Minimundusu v Celovcu, kamor prihajajo tudi številni turisti iz Slovenije. Lani so imeli 250.000 obiskovalcev. Na ogled je 159 modelov svetovnih znamenitosti, med njimi tudi Blejsko jezero z gradom in Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Povsem drugačna slika je denimo pri cerkvi Gospe svete. Turistične agencije tja skorajda ne vozijo turistov, ker morajo avtobusni prevozniki upoštevati številna pravila. Od varnostne razdalje do nošenja mask in to je za turiste zelo moteče. Siegfried Obersteiner, vodnik na Gospe Sveti:

"Prej smo imeli na leto 20.000 turistov, zaradi korona krize pa beležimo velik izpad gostov, kljub temu smo veseli, da smo lahko z julijem ponudili vodenja manjšim skupinam."

Gospa Sveta je sicer zelo priljubljena turistična točka za turiste iz Slovenije. Gre za najstarejšo cerkev, zgrajeno na slovenskem narodnostnem ozemlju. Najprej so tu postavili Marijino cerkev iz lesa, graditi jo je dal škof sv. Modest, potem pa so na tem mestu zgradili novo. Poznana je predvsem po številnih freskah ter 43 rimskih kamnih, vzidanih v cerkev. Znana je tudi po glavnem oltarju, zvonu, ki tehta skoraj 9 ton in je največji na avstrijskem Koroškem ter stropnih freskah znotraj cerkve. Župnik v cerkvi Gospe Svete Josef Klaus Donko:

"To je največji zaklad te cerkve, v taki obliki sta ohranjena le dva primera v celotni Evropi."

 

Petra Kos Gnamuš