Na prekmurski ravnici plesali brez folklornega festivala. V Beltincih so namreč zaradi epidemioloških razmer odpovedali 50. mednarodni folklorni festival.

Razgledni stolp Vinarium je tretja najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji

V Beltincih so letos zaradi epidemioloških razmer odpovedali 50. mednarodni folklorni festival, so pa člani folklorne skupine, ki deluje že od leta 1938, med festivalom plesali sredi kraja, kjer je bilo prizorišče prvega festivala. Običajno je v dneh festivala v plesu, pesmi, ljudskih šegah in navadah ter bogati kulinariki uživalo po deset tisoč obiskovalcev. Folklorna skupina Beltinci pa je poleg številnih nagrad in priznanj leta 1985 prejela evropsko nagrado za izvirnost, Maroltovo plaketo in Red za zasluge, s katerim je skupino leta 2009 odlikoval predsednik Republike Slovenije Danilo Türk. Programska vodja festivala Valerija Žalig je ob 50-letnici festivala izrazila zadovoljstvo, da so sokrajane s plesom na prizorišču prvega festivala v Beltincih spomnili na bogastvo kulturne dediščine, jubilejni folklorni festival pa bodo pripravili prihodnje leto.

Po plesu na ravnici se na prekmurskih gričih vzpenjamo še na razgledni stolp Vinarium, ki je tretja najbolj obiskana turistična znamenitost pri nas. V skoraj petih letih se je na dobrih 50 metrov visoki stolp z dvigalom ali po 240 stopnicah povzpelo več kot 400 tisoč ljudi, v prihodnje pa bodo na njegovi najvišji terasi gostje lahko uživali tudi ob večerji v razgledu na štiri države.

Ob koncu pa vam pomurska dopisnica Lidija Kosi zaupa še, zakaj je letos v Prekmurju trikrat toliko štorkelj kot lani.

 

Darja Pograjc, Lidija Kosi