Vsak ponedeljek zjutraj vtipkamo klicno kodo naših dopisnikov in sodelavcev ter preverimo aktualno dogajanje v različnih državah sveta. Tokrat o Avstriji s Petro Kos Gnamuš.

Hoteli na Dunaju so še vedno na pol prazni, tudi gostilne v turističnih središčih beležijo manjšo zasedenost

Letos je veliko Avstrijcev ostalo doma. "Hotelirji pravijo, da prevladujejo domači gosti in pa gosti iz sosednjih držav, denimo Nemci. Italijanov je bistveno manj prav tako tujih turistov iz držav, ki so bolj oddaljene," poroča naša dopisnica Petra Kos Gnamuš. Avstrijci gredo sicer radi na Hrvaško, v Italijo, Španijo, Turčijo, skratka tja, kjer so cene nižje, a letos je to drugače.

"Avstrijska vlada opozarja, da je potovanje na jug nevarno, s tem sicer misli na države zahodnega Balkana, a to je mnoge odvrnilo tudi od potovanja na Hrvaško in v Slovenijo, čeprav še vedno veljata za povsem varni državi."

Hoteli na Dunaju so še vedno na pol prazni, tudi gostilne v turističnih središčih beležijo 30-odstotno zasedenost. Stanje se pozna tudi na prireditvah v središču Dunaja, kjer lahko denimo na tamkajšnji filmski festival spustijo do 500 obiskovalec, pa jih na dan ni niti toliko.

Seznami najbolj obiskanih krajev v Avstriji se iz leta v leto spreminjajo. Si pa oblasti želijo, da prav nobene pozornosti ne bi bila deležna rojstna hiša Adolfa Hitlerja.

"Avstrijsko notranje ministrstvo se boji, da bi ta hiša postala romarsko središče za neonaciste, ker so se v preteklih letih tam že zbirali. Zato so se odločili, da jo spremenijo v policijsko postajo, torej da bi že samo njen bodoči namen odganjal vse, ki bi kakorkoli želeli v prihodnje častiti Hitlerja. Odstranili bodo tudi vse detajle, ki spominjajo na nacistične čase. Hitler je sicer v njej živel le prve tri mesece svojega življenja, prenovili naj bi jo v treh letih."

Andreja Gradišar, Petra Kos Gnamuš