Potem ko je nadzorni svet Telekoma Slovenije včeraj prodal Planet TV madžarski televizijski hiši TV2, povezane s tamkajšnjo vladajočo stranko Viktorja Orbana, je Simeona Rogelj zbrala odzive o tem, kakšne posledice bi utegnila imeti ta prodaja.

Kakšne posledice utegne imeti Telekomova prodaja Planet TV madžarski televizijski hiši TV2?

Potem ko je nadzorni svet Telekoma Slovenije včeraj prodal Planet TV madžarski televizijski hiši TV2, povezane s tamkajšnjo vladajočo stranko Viktorja Orbana, je kolegica Simeona Rogelj zbrala odzive o tem, kakšne posledice bi utegnila imeti ta prodaja. Predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stanković ocenjuje, da se je Telekom s to prodajo rešil slabe naložbe, ki je bila finančno gledano vreča brez dna.

"Vsekakor bomo zahtevali odgovornost akterjev, ki so v preteklosti v projekt vložili 80 milijonov evrov, ki se ga zdaj na nek način zaključuje."

Kot pojasnjuje novinar portala necenzurirano.si Tomaž Modic, nadzorni svet Telekoma pravzaprav ni imel druge možnosti, kot da slabo podjetje proda. Vprašanje pa je, kako je bil postopek prodaje voden in kaj nakup Planeta s strani Madžarov pomeni za slovenski medijski, gospodarski in politični prostor.

"Madžarov pri nakupu niso vodili poslovni interesi. S Planetom in Novo24 v lasti SDS, s katero naj bi se združili, bodo postopno okrepili položaj na medijskem trgu in si odprli vrata v vsako slovensko gospodinjstvo, financirali pa se bodo z denarjem od oglaševanja državnih družb. Madžari si bodo hitreje povrnili kupnino in gradili večjo zgodbo."

Tudi Marko Milosavljevič iz Fakultete za družbene vede ocenjuje, da gre pri nakupu Planeta TV za politični projekt in podporo Madžarov slovenski SDS, ki ga utegnemo na koncu prek oglaševanja in RTV prispevka plačati davkoplačevalci.

"Prvi vir bo oglaševanje državnih družb na Planetu TV, drugi pa predvidena delitev RTV prispevka, namreč da se zasebna družba madžarskega interesenta, politično povezanega z vladno stranko, financira z denarjem davkoplačevalcev, ki ga ti namenjajo za javno RTV. To je prikriti način pol sofinanciranja določenih strank."

Milosavljevič še pričakuje, da se bodo ozadja glede Planeta TV in stroški povezani z njim v prihodnosti še izkazali in dodaja, da tako kot je politika ta projekt začela, ga bo tudi končala, le da ga bo pred bridkim koncem še izkoristila za politične interese.

Simeona Rogelj