Zavzemanje za enakopravnost in enakovrednost. Manifestacija proti diskriminaciji. Trenutek vidnosti in poguma marginaliziranih. Vse to in še marsikaj je Parada ponosa – najbolj množična družbeno-politična in kulturna prireditev pri nas. Letos se bo v prestolnici zgodila že dvajsetič, zato se bo zgodila tudi v Torkovem kvizu!

Ob letošnji 20-letnici Parade ponosa se spominjamo dogodka, ki ga je sprožila, in ugotavljamo, kakšna je družbeno-politična klima danes

Prva parada

Zavzemanje za enakopravnost in enakovrednost. Manifestacija proti diskriminaciji. Trenutek vidnosti in poguma marginaliziranih. To in še marsikaj je Parada ponosa – najbolj množična družbeno-politična in kulturna prireditev pri nas. Brane Mozetič, dolgoletni LGBT-aktivist, o odzivu na homofobni dogodek, ki se je zgodil leta 2001:

"Takrat so bile seveda različne ideje ... Ena je bila ta, da bojkotiramo lokal, s čimer bi v bistvu ustregli najemniku, da nas ne bi bilo več tam. Druga je bila ta, da ga kar zasedemo. Mogoče najzanimivejša in bolj humorna poteza pa je bilo pitje radenske, ki se je potem nadaljevalo - mislim, da - tri petke zapored.

Eden od obeh pesnikov, ki so ju na vhodu ljubljanskega lokala Galerija takrat odslovili, je bil Brane Mozetič. Podporniki in aktivisti so torej hodili v lokal, protestno naročali samo deciliter mineralne vode in hkrati oblikovali idejo za prvo t. i. »obvoznico mimo nestrpnosti«, ki je potekala od ŠKUC-a do mestne hiše. Dogodek pred lokalom je tako povzročil nenačrtovan, popolnoma spontan odziv v obliki parade.

Več sovražnega govora

Da je družbeno-politična klima danes skrb vzbujajoča tako pri nas kot tudi širše, pa pove Tadeja Pirih iz Društva Parada ponosa:

"Je veliko več sovražnega govora, ko je več nasilja. Predvsem pa mislim, da zaradi tega, ker je pač to velikokrat sprejeto, sprejemljivo in ni sankcionirano na visokih ravneh. Torej to izvajajo ljudje na poziciji moči, ljudje, ki delujejo z avtoriteto. Zdaj je definitivno več tega, da od besed preidejo ljudje k dejanjem, da je porast tudi tega čisto zelo konkretnega nasilja na ulicah, dogodkih.

Povorka sicer ostaja največji oz. najvidnejši dogodek, ki poteka v okviru 10-dnevnega festivala. »Edini način, da parada je, je ta, da je dovolj politična!« še pove Tadeja Pirih. Letos se bo zgodila v soboto, 26. septembra - takrat se bo Ljubljani in Mariboru prvič pridružila Koroška.

Darja Pograjc