Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Ivan Bonač, Evgen Kansky, Josip Benko, Janez Lenassi

Knjigoveški podjetnik  IVAN  BONAČ  se je rodil na današnji dan leta 1846 v Ljubljani. Knjigoveške obrti se je izučil doma in na potovanjih po Avstro-Ogrski in Nemčiji, samostojno knjigoveznico pa je odprl leta 1883 v Ljubljani. Delavnico je širil, jo opremil z modernimi stroji in se lotil še kartonažnega dela. 1906. leta je zgradil moderno opremljeno kartonažno tovarno v Ljubljani. Ivan Bonač je založil tudi več knjig ter odprl trgovino s papirjem in šolskimi potrebščinami.

—–

Na današnji dan leta 1887 se je v Varšavi rodil  EVGEN  KANSKY.  Iz kemije je doktoriral v Berlinu, iz medicine pa v Moskvi. Od leta 1919 je delal na medicinski fakulteti v Ljubljani, najprej kot izredni, nato pa kot redni profesor za fiziologijo in fiziološko kemijo. Pet mandatnih obdobij je bil dekan te fakultete in v njenem okviru ustanovil tudi farmakološki inštitut. Po koncu druge svetovne vojne je deloval v zveznem zavodu za kemične raziskave v Beogradu ter zavodu za farmacevtske raziskave v Ljubljani.

Preučeval je zlasti kemijo aminokislin in vitaminov ter fiziološke učinke strihnina in kofeina na možgane. S soprogo Ano Kansky sta bila med pionirji kemične in farmacevtske industrije na Slovenskem. Leta 1922 sta v Podgradu pri Ljubljani ustanovila kemično tovarno, v kateri so med drugim izdelovali tudi eter ter razvili postopek za pridobivanje zdravil iz zdravilnih rastlin. Evgen Kansky se je že tedaj ukvarjal z ekologijo in patentiral postopek za izkoriščanje žvepla iz tovarniških dimnih plinov.

—–

JOSIP  BENKO se je rodil na današnji dan leta 1889 v Téšanovcih. Med obema vojnama je bil vodilni prekmurski industrialec in lastnik sodobne tovarne mesnih izdelkov, ki je spodbudila razvoj živinoreje v Prekmurju. Iz nje se je pozneje razvila ABC Pomurka. Ustanovil je kreditno zadrugo za trgovino in obrt in jo razvil v banko. Leta1927 je bil izvoljen za župana Murske Sobote, leta 1930 za banskega svetnika, v letih od 1932 do 35 pa je bil poslanec narodne skupščine v Beogradu. Po drugi svetovni vojni so mu vse premoženje nacionalizirali. Na dvomljivem procesu je bil Josip Benko obtožen sodelovanja z okupatorjem in junija leta 1945 ustreljen.

—–

Na današnji dan leta 1927 se je v Opatiji rodil kipar  JANEZ  LENASSI; specialko je na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani končal leta 1956. V začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja je bil sopobudnik mednarodnih kiparskih simpozijev na polotoku Seča pri Portorožu ter v Kostanjevici na Krki in od tedaj je sodeloval na številnih tovrstnih prireditvah doma in v tujini. Bil je tudi redni predavatelj na mednarodni poletni akademiji v Salzburgu. Lenassi je predstavnik abstraktnega kiparstva; pri tem je posebno opazen njegov posluh za simbiozo z značilnostmi mediteranskega okolja in izraznimi posebnostmi materiala. Predvsem v kamnu in betonu je ustvarjal malo plastiko ter spomeniško in javno plastiko.

Med njegove pomembne spomeniške stvaritve Janeza sodijo spomeniki Edvardu Rusjanu v Novi Gorici, padlim borcem narodnoosvobodilne vojne v Ilirski Bistrici, slovenskim pomorščakom v Portorožu ter eno njegovih zadnjih del Slavolok samostojnosti, ki so ga odkrili ob 16. obletnici odhoda vojakov Jugoslovanske armade iz koprskega pristanišča ter ob 50. obletnici Luke Koper, pa tudi vodnjaki v Portorožu, na ljubljanskih Žalah in na brionskem otoku Vanga. Ustvarjal je tudi arhitekturno plastiko (vidimo jo lahko na portalu hotela Metropol v Portorožu) in se ukvarjal z gledališko scenografijo. Za svoje delo je Janez Lenassi prejel nagrado Prešernovega sklada ter Jakopičevo in Sterijevo nagrado.

Pavle Jakopič