Z berlinsko dopisnico Polono Fijavž o razlikah v omejitvah zaradi COVID-19 med nemškimi zveznimi državami, nemških turistih, ki bodo poskusno letovali na španskih otokih, in kar dveh veleposlanikih, ki prideta poleti v Slovenijo.

Nemške zvezne dežele so sprejele zelo različne omejitve in ukrepe - ponekod se lahko druži 1000 ljudi, drugje le dve družini

“Tukaj je vračanje v pokrizno realnost počasnejše kot v Sloveniji,” ocenjuje naša nemška dopisnica Polona Fijavž. Ukrepi in omejitve so v posameznih zveznih deželah različni.

“Dežela Brandenburg, ki obkroža Berlin, je že s tem koncem tedna dovolila absolutno vse, tudi zborovanja do tisoč ljudi. V Berlinu pa je na prostem dovoljeno druženje največ dveh družin. Berlinski župan Michael Müller je že pred tedni rekel, da to ne gre, da bi morali biti Berlinčani previdni, dva kilometra stran v Brandenburgu pa se dela, kar se hoče.”

Od danes pa gredo lahko Nemci tudi na španske balearske otoke.

“Gre za pilotni projekt, v katerega so bili Nemci izbrani zato, ker imajo tako dobro epidemiološko sliko. Le približno 500 okuženih na dan. Španci želijo testirati, kako delujejo letališča, hoteli pod novimi pogoji. Če bodo rezultati dobri, če ne bo novih izbruhov, bo Španija za vse preostale meje odprla 1. julija.”

So pa Nemci ujezili Turke, saj odsvetujejo potovanja v vse države zunaj Evropske unije. “Tja sicer lahko gredo, a ker je potovanje odsvetovano, jih bo šlo manj,” dodaja naša dopisnica, ki nas je ob koncu pogovora opozorila še na to, da poleti v Slovenijo prvič prideta dva veleposlanika iz Nemčije. Gre za zakonca, ki si bosta delila obveznosti.

“To je zelo zanimivo za vse medije. Menjala se bosta na osem mesecev. Gre za model, ki na nemškem zunanjem ministrstvu ni tuj, a bo prvič uporabljen na tako visokem delovnem mestu. Zaradi tega je bila Slovenija deležna precej pozornosti v nemških medijih.”

Andreja Gradišar, Polona Fijavž