Več železa potrebujejo ženske v rodni dobi, dojenčki, otroci in mladostniki ter vegetarijanci in vegani

Kalcij za zdrave kosti, magnezij za urejeno prebavo. Kaj pa železo? Zakaj potrebujemo železo? Najbolj preprost odgovor je, da se izognemo slabokrvnosti. »Brez železa ni življenja, saj naše celice, tkiva in organi ne dobijo dovolj kisika,« opozarja hematologinja prof. dr. Irena Preložnik Zupan s Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana. V telesu imamo skupaj od 3 do 5 g železa. Največ ga je v eritrocitih – v rdečih krvnih celicah. Premalo železa vodi v slabokrvnost, ki se pokaže z bledico, utrujenostjo in slabostjo.

Poglejmo po svetu. Tam je slabokrvnih več kot 2 milijardi ljudi, opozarja dr. Preložnik Zupan. Železa lahko primanjkuje zaradi neustrezne prehrane ali zaradi bolezni. Le malo železa izgubimo po naravni poti. Več železa potrebujejo ženske v rodni dobi, dojenčki in otroci ter mladostniki v času odraščanja. Železa lahko v telesu primanjkuje zaradi vnetja, krvavitve, lahko tudi zaradi okužbe z bakterijo Helicobacter pylori in rakavega obolenja. Vzrok so tudi slaba prehrana, stradanje in diete z majhnim vnosom železa. Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa pa povzročajo tudi nekatera zdravila.

Največ železa je v piščančjih in govejih jetrcih. Vsrkavanje železa v prebavilih pospešujejo meso, morski sadeži in ribe. Tudi vitamin C. Z železom je bogata zelena listnata zelenjava, več ga je v semenih, žitih in oreščkih. Kljub temu širokemu izboru pa je slabokrvnost pogosta spremljevalka ljudi, ki so iz svoje prehrane izločili meso.

Iztok Konc