Lahko gre za covid-19

Nekatera zadnja spoznanja o novem koronavirusu vlivajo optimizem, druga pa so razlog za zaskrbljenost in še večjo previdnost. Kardiolog in specialist za žilne bolezni, virologinja in mikrobiologinja ter nevrolog – doc. dr. Gregor Tratar (UKC Ljubljana), prof. dr. Maja Ravnikar (NIB) in doc. dr. Martin Rakuša (UKC Maribor) – v tokratnem Ultrazvoku o zadnjih dognanjih, ki kažejo, da novi koronavirus še zdaleč ni premagan.

Dr. Martina Rakušo je epidemija novega koronavirusa ujela v Združenih državah Amerike. Natančneje v Rochestru v Minesoti, kamor je odšel na izpopolnjevnje na slovito Mayo kliniko. Iz Združenih držav Amerike se je vrnil pred dobrima dvema tednoma. Poročila in študije o novem koronavirusu je spremljal tako v Minesoti kot tudi v Evropi in seveda v Sloveniji. Raziskave kažejo, da virus prizadene tudi možgane in druge dele živčnega sistema. Na Kitajskem je kar vsak tretji bolnik poročal o nevroloških težavah – kot so omotica, glavobol in motnje zavesti. Izsledke kitajskih strokovnjakov potrjujejo tudi kolegi iz evropskih držav.

Dr. Gregor Tratar pravi, da zdravje in življenje najtežjih bolnikov pogosto ogrozi strjevanje krvi in nastajanje strdkov (tromboza). Še posebej ogroženi so bilniki, ki potrebujejejo večtedensko zdravljenje v intenzivni enoti.

Dr. Maja Ravnikar pojasnjuje, da so mutacije tiste, ki omogočijo preskok virusa z ene živalske vrste na drugo – oziroma v primeru novega koronavirusa z živali na človeka. Poudarja, da mutacije lahko oslabijo učinkovitost morebitnega cepiva proti covidu-19.

Iztok Konc