Na Koroškem, kjer letos praznujejo 400-letnico železarstva, izdelujejo nerjavna jekla za sekundarne ovoje jedrskih reaktorjev v Rusiji. Ne le slovenski jeklarski izdelki, metalurški na sploh so prisotni domala po vsem svetu. Hkrati je panoga tudi v času po epidemiji novega korona virusa, ki je zaostril razmere tudi v tem delu gospodarstva, pred okoljskimi izzivi. Ta podjetja namreč ostajajo največji porabniki električne energije, kar pomeni, da naš čaka temeljita preobrazba vse proizvodnje, če bomo želeli, da obstane. Smo na prelomnici, so povedali tudi gostje v tokratnem Studiu ob 17-ih.

- dr. Primož Mrvar predstojnik oddelka za materiale in metalurgijo na ljubljanski Naravoslovno tehniški fakulteti,
- dr. Matjaž Godec, direktor Inštituta za kovinske materiale in tehnologije,
- Antonija Božič Cerar, vodja službe za varstvo okolja pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Z izjavami sogovornikov iz podjetij Slovenska industrija jekla, Talum in Impol.

Naša specialna jekla v vesolju in nuklearkah, problem energetska potratnost

Na Koroškem, kjer letos praznujejo 400-letnico železarstva, izdelujejo nerjavna jekla za sekundarne ovoje jedrskih reaktorjev v Rusiji. Ne le slovenski jeklarski izdelki, metalurški na sploh so prisotni domala po vsem svetu. Hkrati je panoga tudi v času po epidemiji novega korona virusa, ki je zaostril razmere tudi v tem delu gospodarstva, pred okoljskimi izzivi. Ta podjetja namreč ostajajo največji porabniki električne energije, kar pomeni, da naš čaka temeljita preobrazba vse proizvodnje, če bomo želeli, da obstane. Smo na prelomnici, pravijo tudi gostje tokratne voditeljice Metke Pirc.

– dr. Primož Mrvar namestnik predstojnika oddelka za materiale in metalurgijo na ljubljanski Naravoslovno tehniški fakulteti,
– dr. Matjaž Godec, direktor Inštituta za kovinske materiale in tehnologije,
Antonija Božič Cerar, vodja službe za varstvo okolja pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Vidike gospodarstva predstavljajo sogovorniki iz podjetja Slovenske industrije jekla, Taluma in Impola.

Metka Pirc