Protivladni protesti so posledica odmaknjenosti politične elite od državljanov, katerih mnenja niso slišana, kaj šele upoštevana, pa meni politični analitik Tomaž Deželan s fakultete za družbene vede:

Pogovor o protestih na kolesih s političnim analitikom dr. Tomažem Deželanom: "Institucionalna politika pri nas je popolnoma izgubila svoj kompas."

Popoldan se obetajo novi protesti na kolesih v Ljubljani in še nekaterih drugih slovenskih mestih. Protivladni protesti so posledica odmaknjenosti politične elite od državljanov, katerih mnenja niso slišana, kaj šele upoštevana, meni politični analitik Tomaž Deželan s fakultete za družbene vede.

“Državljani občutijo dejansko nemoč pri izražanju tega, kar imajo za povedat. Na nek način gre za to, da iščejo alternativne kanale. In seveda zelo jasno dajejo vedeti celotni institucionalni politiki, da niso slišani.”

“Posameznik mora dobiti občutek, da sta tako njegov glas kot tudi prepričanje imata neko mesto in da se dejansko o tem prepričanju tudi razpravlja oziroma se ga vrednoti. In za to so zagotovo potrebne sistemske spremembe. In ob teh petkovih akcijah vidimo precej tega sentimenta: ko ne gre za to ali ono vlado ali ministra, ampak gre za to, da je institucionalna politika enostavno izgubila svoj kompas in ne najde poti, da bi poslušala ulico!”

Lucija Dimnik Rikić