Iz Washingtona se oglaša Andrej Stopar.

Iz Washingtona se oglaša Andrej Stopar

Po ZDA že več kot 10 dni potekajo protesti pod geslom “Življenja temnopoltih štejejo”. Protestniki nasprotujejo krivični policijski obravnavi temnopoltih in drugih manjšin. “Zahtevajo predvsem sistemske spremembe,” pravi naš dopisnik Andrej Stopar.

“Za kaj takšnega je potreben čas, a določene stvari se že premikajo. Tudi sam sem presenečen, da je v tako kratkem času že prišlo do nekaj otipljivih sprememb. Kar nekaj zveznih držav bo vpeljalo preiskave policijskih praks, izrazile so željo reformirati policijsko službo.”

Je pa zelo težko presoditi, ali bo dogajanje kaj vplivalo na možnost Trumpove vnovične izvolitve, pravi Stopar:

“Tukaj mediji – odvisno od tega ali so naklonjeni predsedniku ali ne – ponujajo zelo drugačno sliko. Amerika je globoko razdeljena. Težko je preceniti, kdo verjame oz. sledi predsedniku, kdo ne. Predsednik z epidemijo ni upravljal dobro. Glede na to, da je želel na ulice poslati vojsko, ob protestih je uporabljal globoko rasistične besede, bi mu morali to ljudje po neki logiki globoko zameriti. A bomo videli, kako bodo razmišljali. Ljudje zelo hitro pozabijo na neke stvari.”

Andreja Gradišar, Andrej Stopar