Ker smo ljudje socialna bitja nam je vzpostavljanje in vzdrževanje socialnih vezi pomembno. Po več tednih dela od doma dnevi postajajo enaki dnevu. Rutina pri delu od doma je nujna, sicer se meje med zasebnim in poklicnim življenjem popolnoma zabrišejo. Pomanjkanje socialnih spodbud je ena glavnih skrbi posameznikov, ki delajo na daljavo.

Kako jo premagati in kako si čim bolje organizirati delovni dan doma?

Ker smo ljudje socialna bitja nam je vzpostavljanje in vzdrževanje socialnih vezi pomembno. Po več tednih dela od doma dnevi postajajo enaki dnevu. Rutina pri delu od doma je nujna, sicer se meje med zasebnim in poklicnim življenjem popolnoma zabrišejo. Pomanjkanje socialnih spodbud je ena glavnih skrbi posameznikov, ki delajo na daljavo. Profesorica s filozofske fakultete v Ljubljani in psihologinja Eva Boštjančič¸:

“Tudi če smo bili včasih zaprti v pisarni smo imeli možnost, da gremo do stranišča, da gremo na hodnik srečamo sodelavca ter poklepetamo ali pa spijemo kavico oziroma se srečamo na poslovnem kosilu. Sedaj pa kar na enkrat pa te priložnosti odpadejo.”

Ena od študij ugotavlja, da je osamljenost drugi največji izziv, s katerim se spopada skoraj petina vseh vprašanih. Poleg tega je za delo od doma nujno primerno delovno okolje in ustrezna tehnologija. Izjemnega pomena je komunikacija med sodelavci in nadrejenimi razlaga predstavnica Društva psihologov Slovenije Tadeja Trojar Jan:
“Vodje morajo poskrbeti za to, da so navodila in cilji zelo jasni in da se ve kdaj mora biti posameznik nujno dostopen.”
In rešitve pri premagovanju osamljenosti? Nekatera podjetja že uvajajo virtualne odmore za kavo. Smiselno je razmisliti tudi o rednih virtualnih sestankih z delavci na daljavo. Ta srečanja ne le povežejo posameznike med seboj in jih spodbudijo k sodelovanju temveč blažijo občutke osamljenosti.

Urška Valjavec