Direktor Zbornice gradbeništva pri GZS mag. Jože Renar pravi, da so se gradbena podjetja prilagodila razmeram ob razglasitvi epidemije koronavirusa in zagotovo sta dinamika in obseg del zdaj nekoliko manjša, saj so podjetja zmanjšala število delavcev na gradbiščih, a vendar večina začetih del poteka naprej. Večjih problemov s surovinami, materiali in podizvajalci za zdaj ni, težave bi se lahko povečale zaradi pomanjkanja delavcev, saj so meje zaprte, predvsem pa pričakujejo, da bo čim prej spet steklo izdajanje gradbenih in drugih dovoljenj in da bo odpravljena popolna prepoved del na gradbišpčih, kjer so investitorji fizične osebe.

Podjetja so se prilagodila, uvedla dodatne varnostne ukrepe, zmanjšala število zaposlenih in za zdaj večjih težav ni. Te bi se lahko povečale, če se bodo nekatere najostrejše omejitve nadaljevale.

Gradbena podjetja so zaradi epidemije koronavirusa prilagodila organizacijo dela in zmanjšala število delavcev na gradbiščih, kar se vsekakor pozna na obsegu in dinamiki gradbenih del, vendar se delo na začetih projektih večinoma nadaljuje. Uvedla so večji nadzor pri vstopih in izstopih na gradbišča, uvedla določene varnostne ukrepe pri prevozu delavcev na in z gradbišč, poskušajo omejevati možnosti križanja delavcev z različnih območij, da bi zmanjšali nevarnost prenosa morebitnih okužb, prilagodila so delovni čas in podobno, žal pa se, tako kot drugje, tudi na gradbiščih ubadajo s pomanjkanjem zaščitnih sredstev.

Večjih problemov v celotni verigi gradbenih del, od zagotavljanja repromateriala, surovin, podizvajalcev za zdaj ni, bi se pa ti lahko povečali, če bo italijanska gradbena industrija dalj časa stala.

Več težav je z zagotavljanjem delavcev, saj so meje zaprte in na prihod novih delavcev iz tujine še nekaj časa ne gre računati, prav tako pa upajo, da bo kmalu steklo delo javne uprave pri izdajanju gradbenih in drugih dovoljenj, pa tudi, da bo odpravljena prepoved gradbenih del pri fizičnih osebah, vsaj tistih del, kjer ni nevarnosti širjenja okužb, pravi direktor Zbornice gradbeništva in gradbene industrije pri GZS mag. Jože Renar.

 

Drago Balažič