Predlog "tekom" spada med neprave predloge. Kaj pa sploh so pravi in nepravi predlogi? Pojasnjuje Manca Černivec, mlada raziskovalka na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Tekom in tokom spadata med neprave predloge, prevzeli smo ju iz hrvaščine

Pravi in nepravi predlogi

Predlog tekom spada med neprave predloge. Kaj pa sploh so pravi in nepravi predlogi?

Pravi predlogi so besede, ki so kot besedna vrsta vedno samo predlogi. V stavku stojijo pred samostalniki in ne spreminjajo svoje oblike. Manca Černivec, mlada raziskovalka na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, razloži s primeroma:

“Svinčnik sem dal na mizo. Svinčnik je na mizi.” Predlog na svoje oblike, kot vidimo, ni spremenil. Samostalnik miza pa jo je.

Nepravi predlogi so besede, ki so “nekoliko bolj nečimrne, saj so želele biti poleg na primer samostalnika tudi predlog,” pove sogovornica.

Večina najbrž ob besedi vrh pomisli na samostalnik moškega spola, ki pomeni najvišjo točko neke vzpetine. V stavku: “Vrh so prekrili črni oblaki.” Če pa rečemo: “Vrh Triglava stoji Aljažev stolp,” pa je beseda vrh predlog.

Tekom ali tokom?

Tekom spada v skupino nepravih predlogov, veže se z rodilnikom. Ker je tujeroden, ga jezikovni standard odsvetuje. Raje uporabite nevtralne izbire:

  • namesto tekom leta raje uporabite med letom,
  • namesto tekom treh dni uporabite v treh dneh,
  • namesto tekom dogodkov uporabite z dogodki. 

Tudi beseda tokom je nepravi predlog. Raba pa je še bolj zaznamovana in nenavadna. “Najbrž smo tudi besedo tokom prevzeli iz hrvaščine. Zanimivo je, da tudi hrvaški jezikovni priročniki to besedo v večini kontekstov označujejo za manj primerno in jo nadomeščajo z besedo tijekom,” še konča mlada raziskovalka Manca Černivec.

Darja Pograjc