Kako bo SARS-CoV-2 spremenil spolnost?

Za ustavitev širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 smo se fizično odmaknili eden od drugega. Za zdaj še ne vemo, kako dolgo bomo morali ohranjati razdaljo dveh metrov. Če je na različnih področjih življenja to izvedljivo, saj nam tehnologija omogoča različne družabne in družbene stike, pa se postavlja vprašanje, kako bo trenutna situacija vplivala na spolnost. Kako zaščititi sebe in druge in hkrati uživati? Bo Covid-19 trajno spremenil spolnost in spolne prakse, tako kot jih je epidemija AIDS-a? Je za varno spolnost z naključnimi spolnimi partnerji dovolj, če si nataknemo masko?

Ukrepi za zajezitev širjenja bolezni Covid 19 se sproščajo, številne restavracije in lokali vabijo na svoje terase na prostem. Pri Združenju Drogart so v okviru programa spolno prenosljive okužbe v nočnem življenju oblikovali navodila za varno spolnost v času epidemije koronavirusa. Kot nam je pojasnil Simon Kovačič, gre za smernice v več korakih:

PRVI KORAK - trenutno se vzdržite seksa z naključnimi partnerji

Spolno željo lahko potešite z masturbiranjem, gledanjem pornografskih filmov, eksperimentiranjem s spolnimi igračkami. Morda je ravno zdaj tudi pravi čas za razvijanje samostojnih spolnih fantazij.

DRUGI KORAK - vzemite si več časa pri spoznavanju spolnih partnerjev

Pogovarjajte se po telefonu, prek družabnih medijev, videokamer, tudi v živo na neki varni razdalji. Pogovarjajte se o željah, fantazijah. Morda do fizičnega seksa nikoli ne bo prišlo, morda pa bo seks še toliko boljši, ker boste osebo bolje spoznali. Odločite se lahko za spolne prakse na varni razdalji, kot je na primer seks po telefonu, videoseks, ali morda celo "masturbiranje na varni razdalji". Tudi takšen seks je lahko zelo zanimiv in poln adrenalina.

TRETJI KORAK - z naključnimi spolnimi partnerji se odkrito pogovarjajte o zdravstvenem stanju

Če se kljub vsemu odločite za seks z naključnim partnerjem, imejte čim bolj odprto komunikacija o zdravju. Ali je oseba morda že prebolela okužbo, koliko je imela naključnih partnerjev v zadnjem obdobju, je bila v stikih s potencialno okuženimi osebami. Treba se je pogovarjati! Tudi zato, da vsak posameznik ve, v kaj se spušča. Če ste vi ali potencialni spolni partnerji bolni, prehlajeni ali kažete kakršnekoli znake okužbe, se v seks definitivno ne spuščajte. Priporočamo tudi čim manj različnih spolih partnerjev. Po seksu z naključnim spolnim partnerjem je dobro, da vseeno čim bolj omejite osebne stike v svojem življenju, predvsem z rizičnimi skupinami kot so na primer babice in dedki.

Več vplivu epidemije Covid-19 na spolnost pa v tokratni Intelekti.

 

Urška Henigman