"Če pa oblast ne bo ustrezno reagirala imamo resen problem. Potem bosta pod vprašajem legitimnost in kredibilnost oblasti in vprašanje, do kod seže trgovanje z vplivom, ko gre za nakupe zaščitne opreme.
Velika sreča pri vsem skupaj pa je, da se je našel nekdo, ki je bil o tem pripravljen spregovoriti, se izpostaviti in tudi pridobiti dokaze. Ko govorimo o korupcijskih kaznivih dejanjih je to velika redkost."

Pogovor prvim vodjem protikorupcijskega urada, nekdanjim tožilcem in sodnikom, sicer strokovnjakom za kazensko pravo Boštjanom Penkom

“Očitno je znotraj krize in nujnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije z novim koronavirusom prišlo do ravnanj, ki imajo vse znake, ne samo neetičnih, ampak tudi kaznivih dejanj s področja korupcije. Tudi v teh razmerah bi morali pristojni ravnati v skupno dobro, ne pa v dobro zasebnih interesov in koristi.” Tako sinoči razkrito ravnanje ob nabavi zaščitne opreme v oddaji Tarča na naši televiziji komentira prvi vodja protikorupcijskega urada, nekdanji tožilec in sodnik – strokovnjak za kazensko pravo, zdaj odvetnik Boštjan Penko.

“O tem kdo je pri nakupu zaščitne opreme zatajil, da je prišlo do razkritih nepravilnosti, je prezgodaj govoriti. To se bo šele izkazalo.”

“Če bodo v nadaljevanju organi odkrivanja in pregona (policija in tožilstvo) ter pristojne nadzorne institucije in drugi v okviru svojih pristojnosti opravili svoje delo, potem o tem, da je kdo zatajil sploh ne bomo mogli govoriti. Ampak o tem da so se zgodila določena koruptivna ravnanja konkretnih vplivnih posameznikov, nosilcev ali bivših nosilcev določenih funkcij, ki so trgovali s svojim vplivom in na ta način dosegli določena ravnanja. Če se bo to potrdilo (dokazi so) in bodo ustrezni organi to ustrezno obravnavali, potem ni zatajil nihče. Šlo je za deviacijo, ki ni ne prva ne zadnja,” razmišlja nekdnaji tožilec.

“Če pa oblast ne bo ustrezno reagirala imamo resen problem. Potem bosta pod vprašajem legitimnost in kredibilnost oblasti in vprašanje, do kod seže trgovanje z vplivom, ko gre za nakupe zaščitne opreme.
Velika sreča pri vsem skupaj pa je, da se je našel nekdo, ki je bil o tem pripravljen spregovoriti, se izpostaviti in tudi pridobiti dokaze. Ko govorimo o korupcijskih kaznivih dejanjih je to velika redkost.”

Jolanda Lebar