Pogovarjali smo se z Bogdanom Benigarjem, preleteli glasbene novice preteklega tedna ter napovedali dnevno glasbeno dogajanje.

Spletno koncertiranje in pogovor z Bogdanom Benigarjem

V ponedeljkovi oddaji Iz glasbenega uredništva opozarjamo na vse bolj razširjeno spletno koncertiranje, kjer vam glasbene ustanove ali posamezniki preko video prenosa s svojo glasbo napolnijo vaš dom. Odpirajo se tudi arhivi številnih glasbenih ustanov (operne hiše in orkestri), tudi na spletni strani RTV-ja MMC-ju, najdete kar nekaj posnetkov koncertov. Mnogi glasbeniki se javljajo preko spleta iz svojih studiev ali dnevnih sob, kjer za poslušalce pripravljajo malce drugačne koncerte. Seveda pa vas skozi celoten dan z glasbo spremlja radio. In kot je pred dnevi čudovito zapisala naša urednica Simona Moličnik: »Radio je razkošna, 24-urna oblika simfonije, v kateri se kot glavni temi prepletata glasba in govor, tu in tam se tesno spojita, tu in tam sta si v dialektičnem nasprotju. Bistvo je POSLUŠANJE. Radio je lahko vedno z nami. In Prvi program je eden redkih medijev, ki skrbi za vse sloje poslušalstva in za najbolj raznovrstne ter zapletene glasbeno estetske zahteve. Zdaj je čas, da radio ne le spremljamo, temveč, da ga doživimo.«

Več kot 50 odstotkov našega programa predstavlja prav glasba. Glasbeni uredniki dnevno sledimo glasbenim novostim in seveda koncertnemu dogajanju. Cankarjev dom mesečno ponudi ogromno koncertov različnih glasbenih zvrsti. In ker je trenutno tudi »kulturni hram« zaprt, sem pred dnevi poklicala Bogdana Benigarja, vodjo programa jazza in glasb sveta v Cankarjevem domu, ki nam je med drugim zaupal kaj v Cankarjevem domu pripravljajo ob ponovnem odprtuju, pa tudi, kaj v teh trenutkih, ko je doma, posluša in kaj priporoča poslušalcem v posluh.

Preleteli smo tudi glasbeno dogajanje preteklega tedna in napovedali dnevno glasbeno dogajanje.

Alja Kramar