Naš dopisnik Janko Petrovec iz Rima v pogovoru z Dragom Balažičem o aktualnih razmerah in karanteni zaradi koronavirusa v Italiji.

Kako karanteno za celotno državo dojemajo Italijani in kaj pomeni za Slovence

Italijanska vlada je zaradi naglega širjenja števila okužb in smrti zaradi novega koronavirusa sinoči razglasila karanteno za celotno državo. Italijanski premier Giuseppe Conte je sklep povzel z geslom “Jaz ostanem doma”. Kaj konkretno pomeni ta ukrep, seveda v povezavi z vsem, kar so tamkajšnje oblasti sprejele že v minulih dneh in tednih, je v pogovoru z Dragom Balažičem pojasnil naš rimski dopisnik Janko Petrovec.

“V tem trenutku opažam veliko nejevere: ljudje težko verjamejo, kaj se nam tukaj dogaja. Nihče nima osebne izkušnje z epidemijo bolezni. Kar naenkrat smo tudi soočeni z mejami javnega zdravstvenega sistema, ki ga je – resnici na ljubo – Italija v letih slabe gospodarske rasti krčila. Se pravi: ni več tiste gotovosti, da “saj me bodo pozdravili, če bom zbolel.” … Tako da – zaskrbljenost je po skoraj treh tednih širjenja bolezni velika. Upornikov ni veliko. Seveda pa se vedno najdejo ljudje, ki ne dojemajo, da gre v resnici za majhno žrtev, ki lahko reši življenja.”

Kaj pa vsi ti ukrepi pomenijo za slovenske državljane: za tiste, ki so v tem trenutku v Italiji, pa tudi za tiste, ki se odpravljajo na pot v ali čez Italijo?

“Pravila so enaka za vse. Če ste slovenski turist, trenutno v Italiji, se lahko vrnete domov brez težav. Če hočete priti v Italijo ali potovati čez Italijo, pa morate imeti enega od treh dopuščenih razlogov: službena pot, zdravstvena nega ali nujna oskrba sebe ali svojcev. Konkretno: če ste doma v Sežani in imate ostarelo mater ali hčer študentko v Trstu, to je razlog za pot. Če morate na operacijo ali na zdravljenje v Italijo, je razlog tudi ustrezen. Če morate na poslovni sestanek, hodite v službo v Italijo ali pa ste tovornjakar na službeni poti, tudi ni problema. Če pa hočete na “šoping” v Trst, na sprehod v Benetke, potovati po Italiji ali pa na smučanje v Francijo, to niso dopustni razlogi, ker nič od tega ni nujno.”

Janko Petrovec