Aktualna tema

Italija v primežu koronavirusa

Kako karanteno za celotno državo dojemajo Italijani in kaj pomeni za Slovence

Trevi
Rim in njegove znamenitosti so te dni prazni …
foto: Janko Petrovec/RTV SLO

Italijanska vlada je zaradi naglega širjenja števila okužb in smrti zaradi novega koronavirusa sinoči razglasila karanteno za celotno državo. Italijanski premier Giuseppe Conte je sklep povzel z geslom “Jaz ostanem doma”. Kaj konkretno pomeni ta ukrep, seveda v povezavi z vsem, kar so tamkajšnje oblasti sprejele že v minulih dneh in tednih, je v pogovoru z Dragom Balažičem pojasnil naš rimski dopisnik Janko Petrovec.

“V tem trenutku opažam veliko nejevere: ljudje težko verjamejo, kaj se nam tukaj dogaja. Nihče nima osebne izkušnje z epidemijo bolezni. Kar naenkrat smo tudi soočeni z mejami javnega zdravstvenega sistema, ki ga je – resnici na ljubo – Italija v letih slabe gospodarske rasti krčila. Se pravi: ni več tiste gotovosti, da “saj me bodo pozdravili, če bom zbolel.” … Tako da – zaskrbljenost je po skoraj treh tednih širjenja bolezni velika. Upornikov ni veliko. Seveda pa se vedno najdejo ljudje, ki ne dojemajo, da gre v resnici za majhno žrtev, ki lahko reši življenja.”

Kaj pa vsi ti ukrepi pomenijo za slovenske državljane: za tiste, ki so v tem trenutku v Italiji, pa tudi za tiste, ki se odpravljajo na pot v ali čez Italijo?

“Pravila so enaka za vse. Če ste slovenski turist, trenutno v Italiji, se lahko vrnete domov brez težav. Če hočete priti v Italijo ali potovati čez Italijo, pa morate imeti enega od treh dopuščenih razlogov: službena pot, zdravstvena nega ali nujna oskrba sebe ali svojcev. Konkretno: če ste doma v Sežani in imate ostarelo mater ali hčer študentko v Trstu, to je razlog za pot. Če morate na operacijo ali na zdravljenje v Italijo, je razlog tudi ustrezen. Če morate na poslovni sestanek, hodite v službo v Italijo ali pa ste tovornjakar na službeni poti, tudi ni problema. Če pa hočete na “šoping” v Trst, na sprehod v Benetke, potovati po Italiji ali pa na smučanje v Francijo, to niso dopustni razlogi, ker nič od tega ni nujno.”