V javnosti še vedno odmevata napoved premierja Janeza Janše o popolnjevanju enot Slovenske vojske s prostovoljno rezervo in predlog notranjega ministra Aleša Hojsa o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, s katerim vojs

V javnosti še vedno odmevata napoved premierja Janeza Janše o popolnjevanju enot Slovenske vojske s prostovoljno rezervo in predlog o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, s katerim vojska dobiva policijska pooblastila

Vlada skuša s tem razbremeniti delo policistov na naši južni meji, kjer v zadnjih dneh prihaja do povečanega prehoda ilegalnih migrantov, stroka pa krepitvi vojske v razmerah, ko bi bolj potrebovali kadrovske okrepitve v zdravstvu, ni preveč naklonjena. Vrstijo se opozorila, da je to ukrep v skrajni sili, ki mora imeti širok politični in družbeni konsenz.
Premier Janez Janša je v včerajšnjem nagovoru izpostavil, da “nas je kriza zajela v trenutku, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko izjemno osiromašeni”.

Slovenska vojska bo zato v prihodnjih dneh začela popolnjevati svoje enote s prostovoljno rezervo. Vsi, ki obvladate vojaška znanja in veščine in ne delate na nujnih delovnih mesti, vabljeni, da se prostovoljno pridružite skupnim naporom za zagotavljanje splošne varnosti.

Stroka soglaša, da gre za precej nenavaden način soočanja z najbolj perečimi izzivi. Ljudje še vedno ne vedo, zakaj natanko je pri spopadanju z naraščajočim številom obolelih in zagotavljanju nemotene preskrbe prebivalstva potrebna krepitev vojske, opozarja Rok Zupančič, izredni profesor na katedri za obramboslovje.

V prihodnjih dneh je predvsem pričakovati, da se bo stopnjeval pritisk na naš zdravstveni sistem, ne pa pritisk glede zunanje ogroženosti države; ne pozabimo, da so državne meje v soseščini praktično zaprte in verjetno ni pričakovati, da bi se kmalu pojavila neka velika potreba po vojaško-specifičnih nalogah.

Notranji minister Aleš Hojs je medtem v medresorsko usklajevanje že poslal predlog aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi, parlamentarno razpravo o njem pa pričakuje že prihodnji teden. Poudarja, da je ta ukrep namenjen izključno razbremenitvi policije in da dodatnih pooblastil, razen teh, ki so navedena v 1. odstavku (opozarjanje, napotitev, začasno omejevanje gibanja oseb in sodelovanje pri obvladovanju skupin in množic), ni mogoče pridobiti.

Ne gre za to, da želimo poslati vojsko na ulice, da vojska s tanki pride na ceste, gre samo za varovanje naše zunanje meje oz. natančneje južne meje s Hrvaško, ki smo jo dolžni zaščititi. Zadnji podatki kažejo, da se vdor ilegalnih migrantov veča, da nimamo razjasnjenih odnosov s Hrvaško, ta želi potrdila, da migranti nimajo koronavirusa, kar obremenjuje papirologijo, gre samo za to, da zavarujemo južno mejo.

Jure Čepin