Evropsko sodišče za človekove pravice bo jutri izreklo sodbo v primeru pritožbe dveh romskih družin, ki Sloveniji očitata kršitev konvencije o človekovih pravicah, ker nimata dostopa do pitne vode. Slovenijo lahko – podobno kot v primeru izbrisanih – doleti visoka denarna kazen.
Romski družini iz Goriče vasi v Ribnici in iz Dobruške vasi v občini Škocjan očitata Sloveniji kršenje treh členov konvencije o človekovih pravicah: prepoved ponižujočega ravnanja, spoštovanje družinskega in zasebnega življenja ter prepoved diskriminacije, saj v nelegalnih romskih naseljih nimata dostopa do pitne vode. Državo na problem opozarjamo že vrsto let, bivanjske razmere tam niso vredne človeka, pravi Blaž Kovač iz Amnesty International Slovenija, ki pomaga Romom v postopku pred Evropskim sodiščem za človekove pravice

Romski družini očitata Sloveniji kršenje treh členov konvencije o človekovih pravicah, ker nimajo dostopa do pitne vode. V pričakovanju sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice.

Evropsko sodišče za človekove pravice bo jutri izreklo sodbo v primeru pritožbe dveh romskih družin, ki Sloveniji očitata kršitev konvencije o človekovih pravicah, ker nimata dostopa do pitne vode. Slovenijo lahko – podobno kot v primeru izbrisanih – doleti visoka denarna kazen.
Romski družini iz Goriče vasi v Ribnici in iz Dobruške vasi v občini Škocjan očitata Sloveniji kršenje treh členov konvencije o človekovih pravicah: prepoved ponižujočega ravnanja, spoštovanje družinskega in zasebnega življenja ter prepoved diskriminacije, saj v nelegalnih romskih naseljih nimata dostopa do pitne vode. Državo na problem opozarjamo že vrsto let, bivanjske razmere tam niso vredne človeka, pravi Blaž Kovač iz Amnesty International Slovenija, ki pomaga Romom v postopku pred Evropskim sodiščem za človekove pravice:

“Ti dve družini že leta in leta – in tudi drugi, ki so v teh naseljih – živijo brez vode, brez elektrike in sanitarij, ni kanalizacije. Najlepši način, kako naj to ponazorim, je, naj si vse poslušalke zamislijo recimo, kako urediti mesečno perilo, če doma nimaš vode, elektrike … Enostavno – to je – mi temu rečemo neko dno civilizacije.”

Državno odvetništvo navedbe o kršitvah zavrača. Po njihovem je Slovenija sodišču predstavila prepričljive argumente. Država se spreneveda, pa so prepričani v Amnesty International Slovenija:

“Kako ni nič narobe, če tam ni vode, ni elektrike, otroci ne končujejo osnovne šole, higienske razmere tam so katastrofalne. V decembru 2019 je prav Ribnici nastopila smrt dvomesečnega dojenčka zaradi pljučnice. Potem so truplo obgrizle celo podgane. Tako hudo je. Poglejte na to bom odgovoril zelo enostavno: kako ni hudo, če tako pač je. Lahko si zatiskamo oči, lahko se sprenevedamo, ampak tam ne živijo Marsovci. Gre za državljane, ki so romske narodnosti in živijo v teh nelegalnih romskih naseljih.”

Gre za prvi tak primer pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Odločitev bo zato zelo odmevna in bo pomembno vplivala na reševanje romske problematike tako pri nas kot tudi v drugih evropskih državah. Kakšna bo odločitev, ni mogoče napovedati. Če bo sodišče pritožbi ugodilo, se lahko zgodi, da bo morala Slovenija romskim družinam plačati visoko denarno odškodnino.

Lucija Dimnik Rikić