Novi koronavirus je bolj nevaren za bolnike s kroničnimi boleznimi. Podatki namreč kažejo, da pri njih okužba traja dlje, njen potek pa je velikokrat težji. Zaradi tega so v skrbeh tudi ljudje s kroničnimi boleznimi pljuč in alergijami. Kako COVID-19 lahko ogrozi njihovo zdravje se je na Kliniki Golnik pozanimal Iztok Konc.

Foto: geralt/ pixabay

Pogovor s pulmologom Alešem Rozmanom s Klinike Golnik

Novi koronavirus je bolj nevaren za bolnike s kroničnimi boleznimi. Podatki namreč kažejo, da pri njih okužba traja dlje, njen potek pa je velikokrat težji. Zaradi tega so v skrbeh tudi ljudje s kroničnimi boleznimi pljuč in alergijami. Dr. Aleš Rozman predvideva, da bodo odzivi bolnikov z astmo in KOPB podobni, kot v času sezone prehladnih obolenj in gripe; kronične pljučne bolezni se utegnejo poslabšati. Ob tem poudarja, da ni podatka, da bi COVID-19 bolj ogrožal tiste z vsakoletnim senenim nahodom oziroma alergijami.

Na Golniku, kjer so se specializirali za bolezni pljuč in alergije, imajo na voljo ustrezne sobe za izolacijo; tudi take s podtlakom, zagotavlja dr. Rozman, ki vodi kliniko. Pravi, da imajo za zdaj dovolj zaščitne opreme in tudi respiratorjev, ki najtežjim bolnikom s COVID-19 lahko rešijo življenje.

Iztok Konc