Nečastno nagrado za seksizem leta podeljuje kolektiv mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

Nečastno nagrada za seksistično izjavo leta 2019 bodo razglasili 3. marca zvečer

Antinagrada za seksizem leta

Nečastno nagrado za seksistično izjavo 2019 že 7. leto zapored podeljuje kolektiv mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore. Pred sedmimi leti so namreč članice opazile, da se v javnosti pojavljajo seksistične izjave, ki ne doživljajo refleksije ter se odločile, da jih izpostavijo in s tem »zbodejo« govorce. Prva bodeča neža je bila podeljena na mednarodni dan žensk, 8. marca. O simboliki imena Eva Jus, članica ekipe bodeče neže:

“Gre za avtohtono rastlino, ki je znana po tem, da se sama zaščiti pred predatorji s svojimi bodicami. Tako da je nekako ideja v pikrosti, pomeni pa tudi malo simbolike za avtohtono slovensko feministično idejo.”

Glasujete lahko v okviru t.i. feminističnega leta, od 8. marca do 8. marca. “Nato me te izjave zberemo, uredimo in v februarju damo na glasovanje javnosti,” razloži Eva Jus. Javnost s svojim glasovanjem na spletni strani izbere zmagovalnih pet, o katerih pa glasujejo udeleženci zaključne prireditve. Ta se bo letos odvila 3. marca – drevi torej izvemo, kateri je zmagovalni seksizem preteklega leta.

Mediji, pozor!

Kriterijem objave na spletni strani je ustrezalo 33 prijavljenih izjav. Med njimi sta tudi izjavi dveh športnih novinarjev oz. komentatorjev:

“Z oprsjem je podrla letvico, pa čeprav ni ne vem kako prsata.”

“Curling igrajo tako moške kot ženske ekipe, a so ženske pri tem daleč elegantnejše in naravnejše. Gre namreč zato, da igralka v nizki preži potisne kamen proti balinčku, se med drsenjem opira na metlo in gleda kot da bi pod posteljo iskala prah.”

Eva Jus dodaja, da to ne pomeni, da so vsi športni novinarji seksisti, da se pa verjetno seksizem pri športnem komentiranju, kjer je prisotna tudi improvizacija, pripeti hitreje. Prva izjava se je sicer res pripetila pri komentiranju v živo, medtem ko je bila druga zapisana.

Darja Pograjc