Dan pred pepelnično sredo ni samo pust, ampak tudi svetovni dan palačink. Ponekod po svetu namreč namesto krofov ta dan jejo palačinke.

Ponekod po svetu pustni torek praznujejo s palačinkami

Dan pred pepelnično sredo, današnji torek, ni samo pust, ampak tudi svetovni dan palačink. Pa ne samo zaradi Rusov in njihove maslenice, palačinke danes pečejo tudi na Irskem in v Britanski skupnosti narodov.

Slovenci sicer najpogosteje pripravljamo palačinke, ki jih Francozi poznajo pod imenom »crêpes«; gre za tanko spečeno palačinko, ki jo pripravimo na celotni površini ponve. Gorazd Potočnik, profesionalni slaščičar in učitelj praktičnega pouka pri programu Slaščičar na Živilski šoli Biotehničnega izobraževalnega centra Ljubljana, razloži, da na zahodu poznajo manjše in debelejše oz. rahlo privzdignjene palačinke, ki jih pri nas poznamo kot “ameriške”. Kako jih pripravimo?

“Ne uporabljati pecilnega praška pri tem. Bistveno je, da beljake močno stepeš posebej in jih na koncu dodaš v maso. Niti ni nujno, da jih do konca umešaš, ker masa mora biti zelo gosta, da dejansko stoji in se gosto tekoče uliva in peče na malo manjši temperaturi, na 160, 155 stopinj, recimo.

Če iščete skrivnost za popolno palačinko, vas bomo razočarali – to nista ne gazirana voda ne soda bikarbona. Skrivnost je v telovadbi zgornjega dela telesa.

“Saj razumem, da nimamo časa, ampak tudi če delamo palačinke po pravilnem postopku, je masa narejena v minuti. Ne potrebujemo paličnega mešalnika. Ta ima v kuhinji čisto drugo funkcijo.”

Potrebujete veliko posodo, sestavine za palačinke in – najpomembneje – žvrkljo. Tekočine z žvrkljo ne dvigujemo, ampak jo gibamo levo in desno.

Darja Pograjc