7. stran

Tatjana Jamnik Pocajt: Noč v puščavi

Knjiga, ki prinaša univerzalne življenjske modrosti.

20200207_130402
foto: Prvi

Na prvi pogled skromnih 93 strani ima knjiga Noč v puščavi, avtorice Tatjane Jamnik Pocajt z ilustracijami Sare Žirovnik, ki je izšla v založbi Pro-Andy pred dvema letoma. Številne življenjske resnice, na katere smo v sodobnem svetu pozabili, pa beremo v opisu knjige, sicer tretje te avtorice. To je delo, ki ga boste v knjižnicah sicer našli na polici s kratko prozo za otroke stare med 9 in 14 let, vendar bi lahko stalo še na kakšni drugi polici. Naša tokratna sogovornica Vida Makuc iz Ljubljane jo je recimo prebrala ali kot rečemo v bralskem žargonu “požrla” v enem večeru.

Gre za – v naši literaturi redko – beduinsko pripoved, ki je nastala zaradi nekega resničnega ostarelega puščavnika, ki ga je avtorica srečala med večdnevnim potovanjem po jordanski puščavi. Največja vrednost te knjige so verjetno življenjske modrosti, ki jih spoznavamo skozi zgodbo oziroma tri zgodbe v treh dneh.

»Zgodbe so v srce segajoče.«

»Ko spiš v hiši, tvoje misli sežejo do stropa. Ko spiš na prostem, sežejo do zvezd.« S takšnimi beduinskimi mislimi bralec knjige začuti tudi neskončno tišino puščave oziroma njeno razsežnost.