Uroš Lipušek spremlja aktualno stanje na Kitajskem, od koder se je po svetu razširil novi korona virus.

Uroš Lipušček spremlja aktualno stanje na Kitajskem, od koder se je po svetu razširil novi korona virus

“Tuji eksperti so dobili opozorilo, da se lahko vrnejo šele takrat, ko dobijo dovoljenje, ko ne bo več virusa. Tisti, ki so ostali ali so se vrnili, so bili podvrženi kontroli  že na letališču. Ko greš v stanovanje, pa dobiš posebno dovolilnico, kdaj in kolikrat lahko kam greš iz stanovanja,” razmere v Pekingu opisuje naš tamkajšnji sodelavec Uroš Lipušček.

Za Kitajci je sicer ugoden teden – z najmanj novimi okužbami. V skladu s tem spet odpirajo nekatera zaprta območja, tudi otroci bodo vnovič šli v šole.

“V Wuhanu so zaradi manj obolelih zaprli deset bolnišnic, ki so bile namenjene zdravljenju obolelih za korona virusom. To pomeni, da so ukrepi uspešni. Če je seveda vse tako, kot trdijo oblasti, ki pa si prizadevajo predvsem za to, da bi lahko v tem trenutku zagnali gospodarstvo.”

90 % državnih podjetij je že obnovilo proizvodnjo, po drugi strani pa to velja le za 52 % malih in srednjih podjetij, ki so okostje kitajskega gospodarstva. “Pravijo, da se je le 70 % delavcev vrnilo na delovna mesta. Kitajska si trenutno prizadeva, da bi obnovila gospodarsko rast in proizvodnjo, kar pa lahko pomeni, da bo v naslednjem obdobju znova pričelo naraščati število okužb,” ocenjuje Lipušček.

Andreja Gradišar, Uroš Lipušček