Naše poti – Amare droma je prvo nacionalno stičišče vseh Romov, ki živijo v Sloveniji. V enourni oddaji govorimo in plešemo po romsko, spoznavamo romsko kulturno in politično življenje ter stališča do aktualnega dogajanja, predstavljamo uspešne posameznike, pogosto pa se tudi odpravimo po Evropi in svetu ter tako povezujemo ljudi in dogodke z romskimi koreninami. Vsak ponedeljek ob 21.05 na Prvem.

Vnovični predlog varuha človekovih pravic za urgentno sprejetje in uvedbo ukrepov za zagotovitev dostopa do pitne vode, sanitarij in elektrike v romskem naselju Goriča vas.

Varuh človekovih pravic, Peter Svetina, je na vlado naslovil zahtevo za nujno ureditev bivanjskih razmer v romskem naselju Goriča vas v občini Ribnica. V njej je med drugim zapisal, da urgentno sprejme in izvede vse potrebne ukrepe za zagotovitev dostopa do pitne vode, sanitarij in elektrike v tem romskem naselju oziroma njenim prebivalcem na drug ustrezen način  zagotovi dostojne življenjske razmere.

»Mi imamo zapisano pravico do vode v ustavi, imamo pa tudi zapisano pravico do varovanja človekovih pravic. To zadevo je potrebno urgentno rešiti. Na to sicer opozarjamo že leta, vendar se do danes še vedno ni nič konrektnega spremenilo.«

Srž problema, tako Peter Svetina, je predvsem v tem, da lokalne oblasti ta problem ne smatrajo kot problem, ki bi ga morale nasloviti same, ampak država. Ta še doda, da se na ta način odgovorni le izmikajo reševanju tega vprašanja.

Na razmere v romskih naseljih so opozorili tudi na koordinacijskem sestanku varnostnih razmer, ki ga je sklical Forum romskih svetnikov Slovenije. Kot dober primer sodelovanja s policijo so omenili štiri mediacije, ki so jih v minulem letu v nekaterih prekmurskih romskih naseljih opravili policisti. Obiskali smo naselje Gomilica v občini Turnišče, kjer smo se pogovarjali z romskim svetnikom v občini, Mirkom Šarkezijem.

»Pri nas v naselju živi okoli 50 Romov. Večina otrok je vključenih v vrtec in šolo, imamo tudi nekaj dijakov. Edini problem pri nas predstavlja zaposlovanje Romov«.

V sklepnem delu oddaje sledi še rubrika romskega jezika, ki je tokrat namenjena svetovnemu dnevu maternega jezika.

Sandi Horvat