Naša terenska ekipa je danes v Prekmurju, kjer ugotavlja, za kaj vse lahko uporabljamo geotermalno vodo. In če pri nas močno prednjači uporaba v zdraviliščih, so drugod po svetu, pa tudi nam sosednje države, že razvile tudi druge oblike uporabe. S pomočjo dopisnikov gremo v Avstrijo, Italijo in na Hrvaško.

Uporaba geotermalne energije v sosednjih državah

Italijani so bili med pionirji izkoriščanja geotermalne energije, saj so prvo elektriko na ta način pridobili že pred več kot stoletjem, poroča naš dopisnik Janko Petrovec:

“Za pionirja takšnega eksperimentiranja velja Piero Ginori Conti, ki mu je z energijo, proizvedeno na izvirih tople zemeljske pare v toskanskem kraju Lardarello, leta 1904 uspelo prižgati štiri žarnice. Naravne izvire so že stoletje pred tem uporabljali za pogon parnih strojev, danes pa v Lardarellu deluje največja geotermalna elektrarna v državi, v kateri proizvedejo desetino vse geotermalne elektrike na svetu, s katero oskrbujejo skoraj milijon gospodinjstev.”

V Toskani danes deluje še približno 30 drugih geotermalnih central, zlasti okoli že omenjenega Lardarella blizu Pise ter okoli Radicondolija blizu Siene. Manjše geotermalne centrale delujejo tudi na območju vulkanskega sistema Flegrejske poljane med Neapljem in otokom Ischia, na zahodni Siciliji in na Pantellerii, pa tudi okoli Evganejskih gričev pod Padovo.

Na Hrvaškem pa so sredi novembra lani odprli prvo geotermalno elektrarno v Cigleni blizu Bjelovarja. Gre za največjo geotermalno elektrarno v celinski Evropi, vlagatelj pa je bilo turško podjetje, ki načrtuje nove podobne projekte pri naših južnih sosedih, poroča Tanja Borčič Bernard.

Pogovarjala se je s predsednikom uprave Agencije za ogljikovodike Marijanom Krpanom. Ta pravi, da ima Hrvaška velik potencial pri izkoriščanju geotermalne energije, ker je s številnimi vrtinami pri raziskovanju nafte našla tudi izvire termalne vode.

Več o proizvodnji elektrike iz geotermalne energije na Hrvaškem, v Italiji in tudi v Avstriji pa v posnetku.

Andreja Gradišar