Dialog med znanostjo in splošno javnostjo, je velikokrat težak, vendar velikega pomena za razvoj družbe in večanje splošnega znanja med ljudmi. V dvorani Državnega sveta, so danes na slavnostni akademiji zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije podelili priznanja za največje dosežke posameznikov in organizacij na področju komuniciranja o, za in v znanosti na Slovenskem. Priznanje je prejela tudi RTV Slovenija in naša radijska sodelavka Mojca Delač.

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju nevroznanosti za novinarko Prvega programa Mojco Delač

Dialog med znanostjo in splošno javnostjo je velikokrat težak, vendar velikega pomena za razvoj družbe in večanje splošnega znanja med ljudmi. V dvorani Državnega sveta so danes na slavnostni akademiji zahvalnega dneva Slovenske znanstvene fundacije podelili priznanja za največje dosežke posameznikov in organizacij na področju komuniciranja o, za in v znanosti na Slovenskem.

Slovenska znanstvena fundacija podeljuje častni naslov »Komunikator znanosti od leta 2013 dalje. Letos ga je za svoje obsežno strokovno in širokemu krogu ljubiteljev znanosti razumljivo komuniciranje znanosti v različnih medijih prejel dr. Sašo Dolenc. O pomenu znanosti je v svojem govoru povedal.

Znanost se je skozi stoletja razvila v eno izmed najbolj učinkovitih oblik sodelovanja med ljudmi. Omogoča namreč hitro vrednotenje idej, ki ne temelji na zaupanju avtoritetam, ampak na odprti izmenjavi argumentov.

Med prejemnicami in prejemniki priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju je za komuniciranje nevroznanosti na prvem programu Radia Slovenija, za oddajo Možgani na dlani, priznanje prejela tudi naša novinarska kolegica Mojca Delač.

Zdi se mi, da je znanost tista, ki usmerja in vrti svet naprej. Zdi se mi, da so prava vprašanja in pravi odgovori tisto, kar je človeštvo pripeljalo do tu, kjer smo zdaj in upam, da ga bo tudi v prihodnje.

Častni naziv Zvezda 25. slovenskega festivala znanosti sta prejela prof. dr. Maca Jogan in Luka Repar iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

Tita Mayer