Karmen Švegl iz Carigrada o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu in o turških televizijskih nadaljevankah, ki so osvojile svet.

S Karmen Švegl o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu in turških nadaljevankah, ki so osvojile svet

Turške žajfnice predvajajo vsepovsod po svetu, celo v Latinski Ameriki, kjer so začetniki tovrstnega žanra. Od leta 2015 je Turčija na 2. mestu glede na izvoz televizijskih nadaljevank na svetu.

“V Turčiji so zelo užaljeni, če jih imenujemo žajfnice. Pravijo, da je to novi žanr v nastajanju. Imenujejo ga dizi,” pravi Karmen Švegl.

Nadaljevanke snemajo v realnem svetu. Kulisa za družinske drame, okoli katerih se najpogosteje vrtijo zgodbe, je mnogokrat staro mestno jedro Carigrada.

“Te nadaljevanje se mnogokrat končajo tragično. Sem pa slišala, da so gledalci v Sloveniji zaradi tega malo nezadovoljni, saj si ljudje želimo, da bi se končalo dobro. Ne da se tistemu, ki se trudi, svet na koncu poruši,” pravi naša dopisnica.

Ena od pomembnejših tem na Bližnjem vzhodu te dni je seveda tudi korona virus. Carigrad in Dubaj sta pomembnejši prometni vozlišči. V Turčiji pravijo, da sicer do zdaj ni nobenega primera okužbe. “Prav to pa dela ljudi nejeverne. Menijo, da niso seznanjeni z vsem,” še pravi Karmen Švegl. Druga vroča tema na tem območju je Trumpov mirovni načrt za Bližnji vzhod, ki so ga vse država Arabske lige zavrnile. V senci vsega naštetega še vedno potekajo boji v Siriji, ki bi lahko od doma v Turčijo in druge države znova pognali tisoče Sircev.

Andreja Gradišar, Karmen Švegl