Preživeli smo praznike in ta mesec nas sonce prav razvaja. Januarske noči pa so samotne in hladne, zato vas voditeljica Mojca Blažej Cirej vabi na vroč klepet. Lahko si delimo šale in uganke, se pravi dobre stvari – tudi nov zakon za tiste, ki bi kljub možni upokojitvi radi delali še naprej, in recimo pobeg mladih dveh z britanskega dvora, lahko pa se pogovarjamo, kaj mislite o ubogih živalcah v avstralskih požarih, Sarajevčanih, zastrupljenih z zrakom, in Greti, ki ne popušča razvajenosti in kapitalu.

.

Naj klepet odžene osamljenost

Kristina (77 let) z Velikih Poljan je tri leta in pol vdova. Ostala je sama v hiški, ki sta si jo nekoč kupila za vikend. Spomini so vse, kar rešimo, pravi. In zakon je tek na zelo dolge proge, njen je trajal 46 let. Mož se je 12 let boril s čudno kožno boleznijo, najprej so mislili, da je limfom. Ona je višja medicinska sestra, ampak mu ni znala pomagati. Bilo je kot grd film, čakala je, da se bo končal, ampak končal se je tako, da je ostala sama. Sama v hiši, sama za kidanje, skrbeti mora za avto, ker je precej na samem. Ampak narava okoli je pa čudovita.

Mirjana si je odprla buteljko in poklicala. Pred kratkim je iz obalnega zavetišča posvojila še drugega psa, pravzaprav psičko. Rešili so jo v Bolgariji, videti pa je kot lisička.

Ivan (84) je poklical prvič, čeprav večkrat posluša. Ko je bil še dejaven, je bil kipar-restavrator. Šest let je sam, po 52. letih zakona mu jo je vzel rak. Povedal je dve šali. Pride bolnik k zdravniku in potoži, da strašno kašlja. »A kadite? ga vpraša zdravnik. »Kadim, ampak nič ne pomaga.« In potem še en oglas: Oddam dva dni starega mačka, je mešanec med teranom in rebulo.

Tanja (42 let) ima tri otroke in je medicinska sestra, dela v domu starejših, tudi z dementnimi se ukvarja. Sistem je obupen, ljudi, s katerimi dela, ima pa rada. Država ne poskrbi dovolj za nemočne. Edina rešitev bi bila, da gremo na ulice in izsilimo, da se to uredi. Pravi, da ima za eno osebo največ 9 minut časa, kar pomeni, da ko je zajtrka konec, je že kosilo.

Sam bog ve, kaj vse nas še čaka. Ali pa tudi ne.

Mojca Blažej Cirej