Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Ubožni inštituti, Zveza slovanskih učiteljskih društev, Lidija Wisiak, Jože Šmit

Jožefinske reforme so v avstrijskem javnem skrbstvu pomenile tudi napredek v skrbi za revne in pomoči potrebne. Po vsej monarhiji so začeli ustanavljati tako imenovane ubožne inštitute, ki so pomagali revežem. Poglavitni  vir prihodkov zanje so bile “púšice” oziroma darovanje vernikov pri cerkvenih obredih, volila in  darovi.

V Ljubljani so pred 200 leti ustanovili centralno ustanovo, vodstvo tega ubožnega inštituta, ki ga je imenovala posebna komisija, pa je začelo delovati na današnji dan istega leta. Inštitut je določil tudi tako imenovane “ubožne očete”, ki so delovali na natanko določenem območju in so bili nekakšen vezni člen med inštitutom in reveži. Ljubljana s predmestji je bila razdeljena na devet okrajev, za katere sta skrbela po en član komisije in določeno število ubožnih očetov.

—–

V Trstu je bila na današnji dan pred sto leti ustanovljena  Zveza slovanskih učiteljskih društev, ki je združevala slovenske in hrvaške učitelje v Julijski krajini. Zveza je od ustanovitve izdajala tudi Učiteljski list, ki je izhajal do poletja leta 1926, ko je bila na podlagi zakona o ustanovah in društvih iz leta 1925, razpuščena, češ da »po novih zakonih nima nikakega pomena več«. Ob ustanovitvi je Zveza slovanskih učiteljskih društev v Trstu štela 800 učiteljev, ob razpustitvi pa jih je bilo komaj še 350, kajti tretjina se jih je zaradi različnih pritiskov včlanila v fašistični sindikat.

—–

Baletna umetnica LIDIJA  WISIAK je po začetnem baletnem študiju v Ljubljani nadaljevala šolanje v Nemčiji. Tam je imela leta 1920 tudi svoj prvi samostojni baletni koncert. Pozneje se je izpopolnjevala še v Franciji in bila nato pet let angažirana v Operi Comique v Parizu. Že pred drugo svetovno vojno je nekajkrat gostovala na Slovenskem, kmalu po njej pa je začela poučevati v baletni šoli v Ljubljani in bila deset let tudi njena predstojnica. Izjemno bogato baletno znanje, ki si ga je bila pridobila na tujih baletnih odrih, je posredovala mladim, bodočim solistom Slovenskega narodnega gledališča. Lidija Wisiak se je rodila na današnji dan leta 1906 v Linzu v Avstriji.

—–

Novinar, prevajalec in pesnik  JOŽE  ŠMIT  se je rodil na današnji dan leta 1922 v Tlákah pri Rogatcu. Na dunajski univerzi je začel študirati gozdarstvo, vendar je bil mobiliziran in je ob zavezniški invaziji v Normandiji kot nemški vojak prišel v ujetništvo. V Veliki Britaniji se je pridružil prekomorski brigadi in se z njo vrnil v Jugoslavijo. Po osvoboditvi je v Ljubljani študiral književnost in slavistiko. Svojo poklicno pot je začel kot novinar pri Kmečkem glasu, nato pa je bil vrsto let lektor pri Mladinski knjigi in urednik otroškega lista Ciciban.

Prve pesmi je objavljal že pred drugo svetovno vojno, po njej izdal več pesniških zbirk, ob njegovi 80-letnici pa je izšla zbirka z izborom njegovih pesmi za odrasle. Jože Šmit je pisal tudi krajše zgodbe za otroke ter prevajal leposlovje iz latinščine, nemščine, romunščine in srbohrvaščine; zaslovel je predvsem s prevodi rimskega pesnika Katúla. Za svoje delo je dobil Kajuhovo nagrado.

Pavle Jakopič