Talha Ahmad je na Nizozemskem rojeni poliglot s pakistanskimi koreninami. Izobraževal se je v Londonu, med študijem je delal v Ugandi, od leta 2013 pa je njegov dom Slovenija. Je predsednik muslimanske skupnosti Ahmadija v Sloveniji, za katero ste morda slišali konec preteklega leta, ko so starostnikom delili rože, brezdomcem hrano, člane društva za cerebralno paralizo Sonček pa so razveselili z manjšimi darilci. O prihodu v Slovenijo, težavah z jezikom, o tem, zakaj doma nima vijoličnega dresa, in o preglavicah s snegom, ki jih ima, odkar je prebivalec Maribora, se je s Talho Ahmadom pogovarjala Andreja Gradišar.

Nizozemec pakistanskih korenin Talha Ahmad v Mariboru živi od leta 2013, k nam je prišel zaradi službe

Talha Ahmad je na Nizozemskem rojeni poliglot s pakistanskimi koreninami. Izobraževal se je v Londonu, med študijem delal v Ugandi, od leta 2013 pa je njegov dom Slovenija. Sem je prišel kot predstavnik muslimanske skupnosti Ahmadija v Sloveniji. Na začetku mu je največ težav povzročal jezik, pove. Prvo zimo pa je imel tudi “spopad” s snegom:

“Tudi na Nizozemskem imamo sneg, a ga ni veliko. Zapade zelo majhna količina in čez dan ali dva ga ni več. Zato nisem vedel, da je potrebno očistiti sneg z ulice. Ta je tu postal led in hoja je bila zelo težavna. Potem sem se odločil, da bom ta led razbil. Zraven pa sem na žalost razbil, poškodoval tudi keramiko, ki je bila spodaj. Zdaj sneg vedno očistim.”

Posvojil je tudi slovensko navado nošenja copat. Odkar je v Mariboru so mu všeč juhe, ki jih prej ni ravno maral. Še vedno pa pogreša sestavine za pakistanske jedi, ki so bile na Nizozemskem lažje dostopne. Kadar se odpravi na obisk k staršem, jih zato vedno pripelje s seboj.

Andreja Gradišar