Kakšen virus se pravzaprav širi po Kitajski? Kako nevaren je za ljudi? Kot boste lahko slišali v pogovoru, je v tem trenutku virus, ki povzroča gripo, veliko bolj nevaren za Slovence in Slovenke kot pa nov korona virus, ki se širi po Aziji. Sogovornica Urške Valjavec je doktorica Tatjana Frelih, specialistka za epidemiologijo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Tveganje za vnos novega korona virusa v Evropo je zelo majhno

Nov korona virus, nekateri ga imenujejo tudi Wuhan koronavirus, predstavlja določeno stopnjo tveganja, saj povzroča okužbo spodnjih dihal ter atipično pljučnico. Gre za virus, ki sodi v isto skupino kot virus SARSA in virus MERSA. Strokovnjaki ocenjujejo, da je med bolniki 15 odstotkov obolelih s težko klinično sliko, pri SARSU je bilo takih 50 odstotkov. Predstavnica infekcijske klinike Mateja Logar ocenjuje:

V tem trenutku se zdi, da ima novi virus manjši potencial širjenja kot SARS, pa tudi smrtnost kaže, da bo nižja. Ta trenutek  je večja možnost, da zbolimo za virusom gripe ali z okužbo z RSV. 

Po oceni strokovnjakov je tveganje za vnos novega korona virusa v Evropo zelo majhno, da bi popolnoma izključili vnos virusa na staro celino, seveda ni mogoče. Še posebej veliko možnosti za prenos bo ob koncu tedna, ko se na Kitajskem začne praznovanje novega leta, s tem pa tudi potovanja v tujino. Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Tatjana Frelih ocenjuje:

Če bi se ta virus slučajno prenesel v EU, pa tudi v Slovenijo, lahko rečemo, da ni možnosti, da bi prišlo do večjega števila obolenj, saj imamo vzpostavljene kontrolne ukrepe. 

Slovenski zdravniki posebnih navodil še niso prejeli, v pripravi ja načrt Svetovne zdravstvene organizacije, ki se ga bodo držali. Trenutno veljajo splošna priporočila o izogibanju krajev, kjer je veliko ljudi, izogibanju zaprtih prostorov ter o ustrezni skrbi za higieno rok.

Urška Valjavec