Štiglic : oskarji 100 : 91, to pa ni edini rezultat letošnje filmske bere

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je konec februarja na 91. podelitvi filmskih nagrad oskar odmerila štiri pozlačene kipce filmu o pevcu skupine Queen Freddieju Mercuryju Bohemian Rhapsody. A oskarja za najboljši film je odnesla Zelena knjiga.

Lady Gaga pa je našla uteho v glasbi, saj je dobila oskarja za najboljšo izvirno pesem, kar je bil tudi edini oskar za film Zvezda je rojena. Prvega oskarja v karieri pa se je veselil filmar Spike Lee za prirejeni scenarij za film Črni KKKlanovec, ki ga je tudi režiral.

Le nekaj dni pred podelitvijo oskarjev je v starosti 94 let umrl režiser muzikala Pojmo v dežju in mnogih drugih klasikov iz zlate dobe Hollywooda Stanley Donen. Filmski svet je letos izgubil še nekaj velikih imen: Zaradi raka na pljučih je umrl 79-letni hollywoodski igralec Peter Fonda, ki je zaslovel s kultnim filmom Goli v sedlu (Easy Rider) iz leta 1969. V starosti 83 let je umrla švedska igralka Bibi Andersson, znana po vlogah v filmih legendarnega rojaka Ingmarja Bergmana. Poslovil se je tudi italijanski filmski in operni režiser Franco Zeffirelli. Star je bil 96 let. Za posledicami možganske kapi je v starosti 52 let umrl ameriški igralec Luke Perry, zvezdnik iz slovite mladinske serije Beverly Hills 90210. Poslovil se je tudi britanski igralec Albert Finney, petkratni oskarjevski nominiranec, ki si ga bomo najbolj zapomnili po vlogah v filmih Annie, Erin Brockovich in Skyfall. Star je bil 82 let.

Ljubitelje Vojne zvezd je pretresla vest, da je umrl igralec Peter Mayhew, ki je svetovno slavo požel predvsem z upodobitvijo Chewbacce iz sage Vojna zvezd.

Mnogi se zagotovo spomnite legendarnega srbskega televizijskega, gledališka in filmskega igralca Marka Nikolića, ki je ostal v spominu po vlogi Gige Popadića v seriji Boljše življenje. Umrl je 2. januarja, istega dne pa tudi igralec Ivo Gregurević, ki je zaznamoval sodobno hrvaško igralsko sceno.

Spomnili smo se tudi 100 letnice rojstva izjemnega slovenskega filmskega ustvarjalca Franceta Štiglica in ob tem ugotavljali, v kašni kondiciji je sodobni slovenski film.

 

Bojan Leskovec