December je čas, ko si vsaj ob eni ali dveh priložnostih večina privošči “malo več” kot sicer. Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin opozarja, da je tako lahko zelo hitro vnesti presežek energije, ki potem vodi v povišano telesno maso.

Decembra je hrana navadno bogatejša z nasičenimi maščobami, sladkorjem in soljo

Praznično vzdušje ob koncu leta velikokrat vodi v prenajedanje s hrano bogato s sladkorjem, nasičenimi maščobami, soljo in v prevelike količine popitega alkohola. Tako so prejšnji teden zapisali na spletni strani Lekarniške zbornice Slovenije. Prav december je torej čas, ko si vsaj ob eni ali dveh priložnostih večina privošči “malo več” kot sicer. Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin opozarja, da je tako lahko zelo hitro vnesti presežek energije, ki potem vodi v povišano telesno maso.

“Tukaj gre za kombinacijo količine hrane in vrst dobrot, ki jih sicer med letom ni na mizi.”

Idealen prazničen obrok z vidika pozitivnega vpliva na naše zdravje in počutje tudi naslednji dan sestavlja pust vir beljakovin (pust kos mesa ali ribe, jajca ali stročnice), čimveč mešane zelenjave in polnovreden vir ogljikovih hidratov (ajdova kaša, polnozrnate testenine, kruh), lahko tudi solata.

“Telesna aktivnost je tista čarobna tabletka, ki jo ljudje navadno iščejo v hrani, ampak je ne bodo našli.”

Nataša Rašl