Begunec, evropski prvaki, čebela. Kaj imajo te tri besede skupnega? Vse tri so v preteklih letih postale beseda leta, in sicer v letu 2016, 2017, in 2018. V tokratnem Torkovem kvizu bo govor o besedi leta, ki bo znana 9. januarja!

Neologizem leta je postala beseda likotisk

Begunec, evropski prvaki, čebela. Kaj imajo te tri besede skupnega? Vse tri so v preteklih letih postale beseda leta, in sicer v letu 2016, 2017, in 2018.

V tokratnem kvizu govorimo o besedi leta, ki bo znana 9. januarja. Beseda leta je sicer beseda, ki je značilno zaznamovala tekoče leto. Letno jo izbirajo določene ustanove v nekaterih državah, tudi v Nemčiji, Avstriji, ZDA, na Norveškem, v Rusiji in tudi v nekaterih drugih deželah po svetu. Tudi pri nas ob koncu leta Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša pozove ljudi, da pošljejo predloge za besedo ali besedno zvezo, ki je najbolj zaznamovala leto; v pozitivnem ali negativnem smislu. Med prejetimi predlogi žirija ZRC SAZU izbere deset finalistk; o zmagovalki odloča glas ljudstva.

In med  katerimi besedami bomo izbrali besedo leta 2019? Znanih je 10 finalistk. Letos so bile izbrane besede ali besedne zveze: brezogljični, milenijec, nebralec, novinec, podnebje, prisilka, skiro, šarcizem, trgovinska vojna in volk. Zmagovalko pa bodo razglasili 9. januarja točno opoldne. Med 3. in 8. januarjem pa boste imeli tudi čas, da iz 10 besed kandidatk spesnite najlepšo pesem, ki jih bo povzemala. Najboljša pesem bo nagrajena.

Peter Močnik