Jutranji pogovor z zagrebško dopisnico Tanjo Borčić Bernard

V soboto so tudi v Zagrebu prižgali praznično osvetlitev in odprli veliki božični sejem. Vse skupaj zdaj že nekaj let uspešno tržijo pod blagovno znamko “Advent v Zagrebu” Hišice na Adventu na videz delujejo pravljično, ali pa vsaj praznično- manj barvito pa je njihovo ozadje. Tam tičijo predvsem preračunljivi ekonomski interesi, kar je sicer povsem razumljivo, vendar ko ugotovimo, da vse poti vodijo do zagrebške mestne hiše, zadiši po klientelizmu, nepotizmu, navzkrižju interesov.

Mestna občina je hišice, brez javnega razpisa, oddalo v najem trem podjetjem, ki so tako ali drugače povezana z županom Bandičem, in sicer za pičlih 400 evrov za ves mesec december. Podjetja so nato poiskala pod podnajemnike oziroma končne uporabnike, najemnine pa gredo na najboljših lokacijah  v višave, tudi do 13 tisoč evrov.

Stavka učiteljev v hrvakih osnovnih in srednjih šolah traja že 36 delovnih dni, uçenci so izgubili najmanj 16 dni pouka.

Stavka učiteljev je prerastla v nekakšno gibanje za boj proti krivicam in nepravičnosti, ki jih na Hrvaškem vsakodnevno občuti marsikateri državljan.

 

 

Bojan Leskovec