Aktualno

Bolj aktivna civilna družba bi lahko povrnila transparentnost

Babišev konflikt interesov je hujši kot je bil Berlusconijev, opozarja David Ondračka

stisk roke, prodaja, posel, korupcija, dogovor
foto: TeroVesalainen/pixabay

Skoraj nikjer transparentnost ni tako zelo pomembna kot pri porabi denarja. Še toliko bolj, če gre za državni denar. Javna naročila, subvencije, črpanje evropskih sredstev, od vsega tega ljudje pričakujejo preglednost in smotrno porabo. Nasproti glavnim akterjem, se pravi državi in izvajalcem, pa stoji civilna družba, ki preverja ali je denar porabljen za projekte za katere je namenjen ali se odteka v zasebne žepe. V primeru nepravilnosti je dolžnost civilne družbe opozoriti nanje. Tako kot je to storila Transparency International Češke, ki je v preteklem letu Evropski komisiji naznanil primer konflikta interesov češkega premiera Andreja Babiša pri črpanju sredstev Evropske Unije. Afera je sprožila največje proteste na Češkem po žametni revoluciji leta 1989. Prvi na tnalu države je predsednik Transparency International Češke David Ondračka, ki je bil tudi gost 6-tih dnevov integritete v Ljubljani. Z njim se je pogovarjala Katja Arhar.

Soočamo se s populizmom. Populistični voditelji ironično obljubljajo, da bodo uredili zadeve, da bodo počistili pred državnim pragom, a ko pridejo na oblast delajo povsem nasprotno. Prevzamejo vso oblast, držijo državo za talca in izkoriščajo njene finančne vire. Rešitev ni lahka, a vseeno obstaja. Državljani morajo biti bolj aktivni, morajo protestirati, morajo zahtevati zamenjavo takšne oblasti, mora jim biti mar. Hkrati potrebujemo tudi pogumne birokrate, ki bodo opozorili na nepravilnosti.

Transparency International Češke je Evropski komisiji naznanila primer konflikta interesov češkega premiera Andreja Babiša pri črpanju sredstev Evropske Unije. Babiš je podjetnik, drugi najbogatejši Čeh, ki obvladuje precejšnje število podjetij v različnih panogah. Babiš zanika konflikt interesov, a Češki kljub temu grozi, da bo morala vrniti več kot 17 milijonov evrov sredstev.

Babiš je nepredvidljiv in trmast. Vztraja pri svojem. Zaveda se namreč, da lahko veliko izgubi. A mislim, da ima zadeva takšne razsežnosti in da je povsem jasno, da izkorišča milijone in milijone čeških kron državnega denarja, da bo slej ko prej moral odstopiti.