Na dan slovenske hrane, prejšnji petek, so otroci v šolah in vrtcih v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka na mizo dobili jabolka, kruh, mleko, med in maslo slovenskega porekla in utrjevali zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane in rednega uživanja zajtrka. Zabredli smo tako daleč, da moramo s promocijskimi akcijami, ki praviloma niso zastonj, svoje državljane opozarjati, da naj jedo slovensko hrano, ker je z več vidikov boljša, namesto da bi bilo to samoumevno. Začetek oddaje namenjamo razmisleku o vsem tem. V nadaljevanju predstavljamo cilje, ki jih na področju razvoja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah zasleduje kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Govorimo o izobraževanju ekoloških svetovalcev o osnovah biološko dinamičnega kmetovanja in predstavljamo problematiko ekološkega semenarstva in izkušnje s projektom Hranilnica ekoloških semen.

Ekološki svetovalci javne službe kmetijskega svetovanja so se izobrazili tudi o biološko dinamični  metodi kmetovanja

Na dan slovenske hrane, minuli petek, so otroci v šolah in vrtcih v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka, na mize dobili jabolka, kruh, mleko, med in maslo slovenskega porekla in utrjevali zavedanje o  pomenu lokalno pridelane hrane ter rednega uživanja zajtrka. Zabredli smo tako daleč, da moramo s promocijskimi akcijami, ki praviloma niso zastonj  svoje državljane  opozarjati, da naj jedo slovensko hrano, ker je z več vidikov boljša, namesto , da bi bilo to samoumevno. Začetek oddaje namenjamo razmisleku o vsem tem. V nadaljevanju predstavljamo cilje, ki  jih na področju razvoja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah zasleduje kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Govorimo o izobraževanju ekoloških svetovalcev o osnovah biološko dinamičnega kmetovanja in predstavljamo problematiko ekološkega semenarstva ter izkušnje s projektom Hranilnica ekoloških semen.

 

Jernejka Drolec