Po tem, ko je Državna revizijska komisija razveljavila več kot milijardo evrov vreden razpis za zdravila, ki ga je v imenu 23 lekarn vodila Lekarniška zbornica, naj bi se jutri na to temo zbornica sestala z ministrom Šabedrom. Pričakujejo nasvet, kako pripeljati razpis do konca tako, da bo zadoščeno vsem pravilom, tudi načelom konkurence. Prav to je bil namreč razlog za razveljavitev razpisa, saj da je, tako revizorji, zbornica s tem, ko je v razpisni dokumentaciji ponudbeno ceno pogojevala z regulirano in omejevala splošne popuste, kršila načela konkurence.

Po tem, ko je Državna revizijska komisija razveljavila več kot milijardo evrov vreden razpis za zdravila, naj bi se jutri na to temo vodstvo lekarniške zbornice sestala z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom

Lekarnarji pričakujejo od zdravstvenega ministrstva nasvet, kako pripeljati razpis do konca tako, da bo zadoščeno vsem pravilom, tudi načelom konkurence. Prav to je bil namreč razlog za razveljavitev razpisa, saj da je, tako revizorji, zbornica s tem, ko je v razpisni dokumentaciji ponudbeno ceno pogojevala z regulirano in omejevala splošne popuste, kršila načela konkurence.

Državna revizijska komisija je v osnovi negirala trditev Lekarniške zbornice, da v javnem naročilu ni mogoče konkurirati s ceno.

Komisija ugotavlja tudi, da je lekarniška zbornica določila merila v javnem razpisu v nasprotju z določbami zakona o javnem naročanju, saj zakon določa, da se javno naročilo odda na podlagi ekonomsko najugodnejše ponudbe, ki se določi na podlagi cene ali stroškov, zbornica pa da je s tem, ko je popuste predvidela le v posebnih okoliščinah in njihovo višino določila vnaprej, omejila konkurenco med ponudniki. Helena Lovinčič se je pogovarjala s predsednikom lekarniške zbornice Miranom Golubom.

Helena Lovinčič