Glas dr. Brena razkriva, da so na pravi poti. V Sloveniji zaradi lanske gripe umrlo več kot 160 ljudi

Gripa je zelo nalezljiva okužba, ki se širi s kapljicami. Sogovornica in sogovornik tokratnega Ultrazvoka je prav gotovo ne podcenjujeta. Infektologinja dr. Daša Stupica je vsako leto priča, kako Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani poka po šivih, ko je obolevnost za gripo na višku. Raziskovalec in profesor dr. Urban Bren s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru pa s skupino, ki jo vodi, razvija novo zdravilo proti gripi. Poskusi so pokazali, da so na pravi poti.

Gripa ni mačji kašelj. Pa naj bo sezonska, prašičja ali ptičja. Na to opozarja tudi dr. Daša Stupica, s pojasnilom, da se gripa lahko nevarno zaplete. Gripa še posebej ogroža otroke mlajše od petih let, nosečnice, odrasle z oslabljenim imunskim sistemom in kroničnimi obolenji ter starejše od petinšestdeset let.

Virusi influence se zelo hitro spreminjajo in razvijajo odpornost na obstoječe zdravilne učinkovine. To je za zdravnike in raziskovalce velik izziv, pravi dr. Bren. Na računalniških zaslonih njegove skupine se je izrisalo novo zdravilo – novi zaviralci oziroma inhibitorji, ki virusom gripe preprečijo razmnoževanje. Kdaj pa lahko pričakujemo novo zdravilo? Pred dr. Brenom in njegovimi sodelavci je še dolga pot. Klinično preizkušanje novih učinkovin je namreč precizen, zahteven in zelo dolgotrajen proces.

Iztok Konc