Jutranji pogovor z zagrebško sodelavko Tanjo Borčić Bernard

Minuli teden je končno prinesel objavo uradne kandidature hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović za drugi predsedniški mandat. Njena predstavitev ponovne kandidature pa ni bila najbolje ocenjena.

Njen nastop je bil nenaraven, z dogovorjenimi premori za aplavz, novinarje je zmotilo, da niso smeli postavljati vprašanj, analitiki pa so se čudili njenemu sloganu “Ker verjamem v Hrvaško”, ocenili so ga za nelogičnega, saj kdo, če ne predsednik države, bo verjel v državo.

Nabor predsedniških kandidatov je vse večji, zdaj jih je že 14.

V predsedniško tekmo vstopajo zvezde resničnostnih šovov, starlete, pevci, neznani študenti, kandidati skačejo iz paštete, najbolj pa se zabava hrvaški filmski režiser Dario Juračin, ki se je uradno preimenoval v Milana Bandića, njegov slogan pa je “Korupcija za vse”.

Hrvaška davčna uprava preiskuje tudi kandidatko za evropsko komisarko in podpredsednico Evropske komisije Dubravko Šuica. Sumljive so namreč njene številne nepremičnine, ki jih pred vstopom v politiko ni imela.

Poleg nepojasnjenega izvora njenega nepremičninskega bogastva, je opzaovalce zmotila tudi njena slaba, nezanesljiva angleščina, in to kljub temu, da je profesorica angleščine in nemščine, poleg tega pa je že pet let tudi evropska poslanka.

Bojan Leskovec