Na Cipru so našli 9 tisoč let star grob, v katerem je bila poleg človeka namerno pokopana mačka. Dolgo zgodovino udomačevanja mačk imamo, kar pa pomeni, da tudi njihovo vedenje opazujemo že dolgo. Kaj so nas naučile? Preverjamo v Torkovem kvizu!

O mačjem vedenju z doktorico veterinarske medicine Iris Selan

Predenje, mačja meditacija

Mačke ugodje pokažejo na več načinov, razlaga doktorica veterinarske medicine Iris Selan. Masiranje oz. gnetenje je avtomatski refleks, ki izvira iz gnetenja seska, kar je mačka počela kot mladič. Tudi predenje pomeni visoko stopnjo ugodja in je zavestno dejanje. Mačka prede samo, ko to želi.

“Načeloma je to nevrološki znak, ki se prenese na glasilke. Je pa še nepojasnjeno, kako mački uspe to prenesti in kako ji uspe ta znak skontrolirati. Strokovnjaki razvijajo teorije o tem, da so to kot neki endorfini. Vemo recimo, da divja mačka, ki začne presti, s tem sporoča, da ne bo napadla, da je to neko sporočilo pomiritve.”

Če so mačke v stresu, se s predenjem tudi pomirjajo oz. potolažijo.

Mačke nas učijo svojih navad

Mačka, ki ima na voljo notranji in zunanji prostor, ohranja svoje lovske instinkte. Zato ni čudno, če nam kdaj prinese “darilo” v obliki mrtvega plena.

“Prvo zato, da ga strašno pohvalimo in izrazimo vse možne stopnje navdušenja, pod drugo pa zato, da nam pokažejo, češ tudi ti lahko loviš. Če nam prinesejo še napol živo žival, nam jo pustijo in nam nekako dovolijo, da dokončamo ta lov.”

Če se mačka drgne ob vas, to pomeni: “Ti si moj in si malo prepovedan za vse preostale!” Z drgnjenjem namreč označujejo, pri čemer imajo pomembno vlogo brke. Te so njihov označevalni in orientacijski organ, zato je pomembno, da jih ne strižemo.

Darja Pograjc