Hormonska kontracepcija in kondom sta še vedno najpopularnejša načina zaščite pred nezaželeno nosečnostjo med mladimi. V zadnjih dveh desetletjih se je na trgu pojavilo več različnih oblik hormonske kontracepcije, tudi v obliki obližev in hormonskih obročkov, ki so pripomogli k možnosti večje izbire med uporabnicami. Kljub zagotovilom ginekologov in ginekologinj, da kontracepcijske tablete načeloma ne škodujejo in da so stranski učinki redki, se veliko deklet in žensk sreča s stranskimi učinki ali celo hujšimi posledicami zaradi kontracepcije. Pred odločitvijo za hormonsko kontracepcijo je pomembno, da se uporabnica z ginekologom posvetuje z možnimi neželenimi stranskimi učinki in se v prvih mesecih uporabe opazuje ter beleži nenavadne pojave, ki jih pred jemanjem pri sebi ni opazila.


Pri uporabi hormonske kontracepcije je potrebna previdnost

Hormonska kontracepcija in kondom sta še vedno najpopularnejša načina zaščite pred nezaželeno nosečnostjo med mladimi. V zadnjih dveh desetletjih se je na trgu pojavilo več različnih oblik hormonske kontracepcije, tudi v obliki obližev in hormonskih obročkov, ki so pripomogli k možnosti večje izbire med uporabnicami.

Pomembna je postala tudi dolgo delujoča kontracepcija; pri nas jo je možno dobiti v obliki materničnih vložkov, v tujini pa v obliki podkožni vsadkov, ki delujejo od 3 do 5 let.

“Ogromno punc in deklet ne ve, da imajo stranske učinke od kontracepcije. Imajo težave, vendar sploh ne pomislijo, da je to povezano s hormonsko kontracepcijo.”

Kljub zagotovilom ginekologov in ginekologinj, da kontracepcijske tablete načeloma ne škodujejo in da so stranski učinki redki, se veliko deklet in žensk sreča s stranskimi učinki ali celo hujšimi posledicami zaradi kontracepcije. Pred odločitvijo za hormonsko kontracepcijo je pomembno, da se uporabnica z ginekologom posvetuje z možnimi neželenimi stranskimi učinki in se v prvih mesecih uporabe opazuje ter beleži nenavadne pojave, ki jih pred jemanjem pri sebi ni opazila.

“Šele nekje po dveh letih jemanja tablet sem ugotovila, da imam zaskrbljujoče visok pritisk, hude bolečine v trebuhu in spremembe na koži. Potem me je ginekologinja opozorila, da če bi se te bolečine nadaljevale, bi lahko to bil znak za najhujšo posledico jemanja tablet, to pa je nezmožnost zanositve.”

Kot alternativa hormonski in pregradni kontracepciji pa so se pred nekaj leti na trgu pojavile različne aplikacije, ki ženskam omogočajo vodenje svojega naravnega cikla z merjenjem telesne temperature. Aplikacije s pomočjo rednega vnosa podatkov natančno izračunajo dan ovulacije in plodne dni. Treba pa je opozoriti, da taka vrsta kontracepcije ni zanesljiva toliko kot hormonska kontracepcija.

Lara Gril