Roditelji vina so vinska trta in ekološke razmere, njegova usoda pa sta vinarjevo znanje in uporaba tega znanja, pravi vinogradniška modrost. Kakovost vina je torej odvisna od številnih dejavnikov: od skrbnega obdelovanja trte in vremenskih razmer med zorenjem do trgatve ter znanja in tehnik, s katerimi izkoristimo potencial negovanega sadeža v procesu pridelave vina. V sredinem Svetovalnem servisu bomo govorili o kletnih opravilih v času, ko je fermentacija grozdja po večini že končana. Kaj storimo, ko fermentacija ošibi? Kdaj opravimo prvi pretok in žveplanje? Kdaj se odločimo za biološki in kdaj za kemični razkis? Katere so najpogostejše napake vina, kdaj se pojavljajo in kako jih odpravimo? Vabljeni v našo družbo v sredo deset minut pred osmo.

Od tega, kako poteka pretvorba sladkorja v alkohol, torej pri kakšni temperaturi in s kakšnimi kvasovkami, je v veliki meri odvisna kakovost bodočega vina

Roditelja vina sta vinska trta in ekološke razmere, njegova usoda pa vinarjevo znanje in uporaba tega znanja, pravi vinogradniška modrost. Kakovost vina je torej odvisna od številnih dejavnikov: od skrbnega obdelovanja trte in vremenskih razmer med zorenjem, do trgatve ter znanja in tehnik, s katerimi izkoristimo potencial negovanega sadeža v procesu pridelave vina. V sredinem Svetovalnem servisu bomo govorili o kletnih opravilih v času, ko je fermentacija grozdja po večini že zaključena. Kaj storimo, ko fermentacija ošibi? Kdaj opravimo prvi pretok in žveplanje? Kdaj se odločimo za biološki in kdaj za kemični razkis? Katere so najpogostejše napake vina, kdaj se pojavljajo in kako jih odpravimo? Vabljeni v našo družbo v sredo, 10 min pred osmo.

Peter Močnik