Aktualna tema

Spoznanja o razvoju vesolja in našem mestu v njem ovenčana z Nobelovo nagrado za fiziko

Letošnji nagrajenci so kanadsko-ameriški teoretični kozmolog James Peebles ter Švicarja Michel Mayor in Didier Queloz, ki sta odkrila prvi eksoplanet ob soncu podobni zvezdi

Exoplanet
foto: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Evolucija vesolja in odkritje eksoplanetov so letos najbolj prepričali komisijo švedske akademije. Polovico nagrade bo decembra na slavnostni podelitvi v Stockholmu prejel kanadsko ameriški kozmolog James Peebles, ki velja za enega ključnih utemeljiteljev kozmologije, vede o razvoju vesolja. Seznam njegovih znanstvenih dosežkov je dolg in osupljiv, izpostavlja prof. dr. Tomaž Zwitter z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

“Nekje od leta 1970 je teoretično utemeljil in pojasnil nekatera presenetljiva odkritja tistega časa. Prvič je postalo jasno, kako so nastali kemični elementi v vesolju, kako je torej potekala prvotna nukleosinteza: najprej vodik, potem že v začetnem vesolju tudi helij in nekaj litija, ter nato nadaljnja sinteza elementov v zvezdah mnogo kasneje. Pojasnil je, kakšno je mikrovalovno sevanje ozadja, kakšne lastnosti ima ter kako je povezano s tem, da je vesolje približno 300 000 let po velikem poku postalo prozorno. Teoretično je tudi prepričljivo pojasnil eno velikih presenečenj v znanosti – temno snov. Vesolje ni sestavljeno samo iz navadne snovi, še mnogo več je temne snov.”

Za drugi del letošnje Nobelove nagrade bi lahko rekli, da se umešča v linijo Kopernika in Galileja. Leta 1995 sta Švicarja Michel Mayor in Didier Queloz odkrila prvi eksoplanet, ki kroži okoli soncu podobne zvezde. Šlo je za Jupitru podoben planet, ki svojo zvezdo 51 Pegaza, ki je oddaljena 50 svetlobnih let od Zemlje, obkroži v le štirih dneh. Zahvaljujoč njuni metodi, danes poznamo že 4118 eksoplanetov, ki krožijo okoli 3063 zvezd, še izpostavlja prof. Zwitter.

“Takrat je bila razprava zelo živahna. Ljudje niso takoj verjeli, da sta odkrila planet. V reviji Nature je tedne potekala razprava za in proti. Toda na koncu je njuno odkritje prestalo preverjanja.”