Jutranji pogovor z rimskim dopisnikom Jankom Petrovcem

Papež Frančišek je včeraj povzdignil med svetnike tri redovnice in eno šiviljo, med petimi novimi ljudmi na oltarjih katoliških cerkva pa je samo en moški. Tudi to lahko razumemo kot papežev znak, da ženske pridobivajo na pomenu v Cerkvi. Je tako tudi na škofovski sinodi, ki te dni poteka v Vatikanu?

Sinoda, ki ta mesec poteka v Vatikanu in se bo končala 27. oktobra, je regionalna: posvečena je vlogi Cerkve v Panamazonski regiji Južne Amerike. Mnoge katoliške skupnosti pragozda so razmeroma mlade in zato zelo vitalne, toda duhovnika vidijo le nekajkrat na leto. Zato že dve leti teče živahna razprava, ali bi morda vendarle lahko, prvič, v specifičnih razmerah Amazonije v duhovnike posvetili tudi moralno preizkušene, poročene moške in, drugič, ali bi lahko na stopničko pod njih – se pravi na položaj diakonov – pripustili tudi ženske.

“Rim je najlepša mesto na svetu – ampak samo od prvega nadstropja gor”, pravi Janko Petrovec.  Rim se že leta otepa s hudimi težavami v prometu in z odvozom smeti. »Ceste v Rimu so kot tiste v Sarajevu po bombardiranju.«  je izjavil Edin Džeko, bosanski nogometaš in eden zvezdnikov rimskega nogometnega kluba Roma.

Rimsko mestno smetarsko podjetje je pred tednom dni že šestič v treh letih ostalo brez svojega vodstva. Problem je v hudi zadolženosti podjetja, problem pa je tudi v kroničnem pomanjkanju kapacitet za odlaganje, sežig in reciklažo odpadkov. Zato večina rimskih odpadkov trenutno roma drugam po državi in občasno celo v tujino. Vse te rešitve so začasne in občasno pride do zastojev; takrat smeti po rimskih četrtih preprosto ostajajo na cestah – kar vpliva na razmnoževanje podgan, galebov, v zadnjih mesecih pa med odpadnike rimskih predmestij čedalje pogosteje zaidejo tudi merjasci.

 

Bojan Leskovec