Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Vinko Strgar, Anton Kuhelj, Cene Vipotnik, Bojan Varl

VINKO  STRGAR  je končal pravne študije na univerzi v Gradcu, nato pa je na visoki montanistični šoli v Leobnu kot eden prvih leta 1898 diplomiral kot rudarski inženir. Že med študijem je bil zaveden narodnjak: v Gradcu je predsedoval društvu “Triglav”, v Leobnu pa češkemu akademskemu društvu “Prokop”. Kot vodja okrožnega rudarskega urada v Ljubljani je že za časa Avstro-Ogrske uvedel slovenski jezik pri poslovanju rudarskih uradov ter slovenil nemško strokovno izrazje.

Po prvi svetovni vojni je v Ljubljani organiziral novo rudarsko glavarstvo za Slovenijo, ki je postalo vzor za druge takšne institucije po Jugoslaviji. Aktivno je sodeloval pri ustanovitvi rudarske šole v Celju in tehniške fakultete pri Univerzi v Ljubljani, že leta 1910 pa je bil soustanovitelj društva slovenskih inženirjev. Vinko Strgar se je rodil na današnji dan pred 140-imi leti v Leskovcu pri Krškem.

—–

Elektrotehnik in strokovnjak za mehaniko ANTON  KUHELJ se je rodil na današnji dan leta 1902 na Opčinah pri Trstu.  Leta 1927 je diplomiral iz elektrotehnike, doktoriral pa leta 1936. V svetu je zaslovel kot znanstvenik na področju elektromehanike plošč in lupin ter njihove stabilnosti. Po zamislih in teoretičnih študijah sodi tudi med začetnike slovenskega letalstva. S Stankom Bloudkom je sodeloval pri izdelavi jadralnih, športnih, turističnih in šolskih letal. Leta 1973 je dobil Kidričevo nagrado za življenjsko delo. Kot zaslužni profesor in častni doktor ljubljanske univerze je imel velik ugled tudi na tujem, saj je na številnih univerzah predaval  na dodiplomskih in podiplomskih seminarjih.

—–

Na današnji dan leta 1914 se je v Zagorju ob Savi rodil pesnik CENE VIPOTNIK. Pred izbruhom 2. svetovne vojne je doštudiral romanistiko. Med vojno je bil v italijanski internaciji, po vojni pa urednik pri Cankarjevi založbi. Pesniško pot je začel pred vojno, med njo se je približal splošni problematiki časa, okupacije, trpljenja v taboriščih in osvoboditve, v povojnem obdobju pa se je vrnil k razpoloženjski in ljubezenski pesmi. Zbirko “Drevo na samem” je Cene Vipotnik izdal sorazmerno pozno, leta 1956, že v novem valu povojnega intimizma.

—–

Zdravnik internist  BOJAN  VARL  je bil med začetniki nuklearne medicine pri nas. Leta 1960 je na Interni kliniki v Ljubljani ustanovil radioizotopski laboratorij, ga razvil v inštitut in nato v Kliniko za nuklearno medicino, ki jo je vodil do leta 1986. Sprva je preučeval redkejše bolezni in sindrome, pozneje pa se je usmeril v raziskovanje klinične problematike z nuklearno medicinsko tehnologijo. Bil je med pobudniki podiplomskega izobraževanja na medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je bil sicer redni profesor, uvedel je vsakoletna posvetovanja o sodobni interni medicini ter sodeloval na številnih mednarodnih strokovnih in znanstvenih srečanjih. Leta 1981 je prejel Kidričevo nagrado. Bojan Varl se je rodil na današnji dan leta 1920 v Mokronogu.

—–

Na današnji dan leta 1918 je tedanja nemška vlada sprejela in podpisala zahteve antante. Tako se je končala prva svetovna vojna, ki se je začela  poleti leta 1914 in je zajela 36 od takratnih 54 držav sveta. Vojaške operacije so potekale v Evropi, Aziji in Afriki. Mobiliziranih je bilo približno 70 milijonov vojakov, približno 10 milijonov jih je padlo. Vojna vihra je zajela tudi tedanje slovenske dežele.  Najbolj je prizadela Posočje in soška fronta velja za najbolj krvavo fronto v zgodovini človeštva.

Pavle Jakopič